Lihová mafie podle policie ošidila stát nejméně o tři miliardy korun

V případu nezdaněného lihu policie uvedla, že pachatelé mohli stát ošidit až o tři miliardy korun. Údajný šéf lihové mafie Radek Březina prý policistovi nabídl úplatek deset milionů korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alkohol (ilustrační foto)

Alkohol (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Po zásahu na několika místech Moravy policie obvinila kvůli obchodu s nezdaněným lihem 15 lidí.

„Tyto osoby byly obviněny z trestného činu účasti na organizované zločinecké skupině. Jsou ze všech úrovní této struktury. Byly obviněny i z dalších trestných činů - krácení daně, poplatku a podobné povinné platby a nadržování,“ potvrzuje olomoucký státní zástupce Petr Šereda.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nejnovějším vývoji informuje Evelyna Kulíšková

Na rozkrývání nelegálního trhu s alkoholem se policisté zaměřili po vypuknutí tzv. metanolové aféry, zabavili přes dva miliony litrů nezdaněného lihu.

„Podařilo se nám dostat na vrchol lihové mafie," uvedl Pavel Komár z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci.

Jeho slova potvrzuje i náměstek policejního prezidenta a šéf týmu Metyl Václav Kučera. „V hierarchii zločinecké organizace stáli těsně pod hlavními organizátory, o stupínek níž," zmínil Kučera.

Důmyslné krytí nelegální činnosti

Zločinecká skupina vytvořila sofistikované krytí pomocí firem, které byly svým oborem příbuzné nelegální výrobě alkoholu. Proto mohla v Česku působit několik let.

Ředitel ÚOOZ Robert Šlachta na tiskové konferenci o lihové mafii | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

„Pro krytí své činnosti byly založeny firmy, které byly podobné činnosti chemických továren nebo výroben, a přes ně pokrývali nelegální činnost,“ přiblížil Václav Kučera.

Hlavou mafie je podle policie Radek Březina. Je obviněný také za pokus o uplácení policisty, státního zástupce i soudce, uvedl dále Komár. Podle něho Březina z vazby úkoloval advokáty a své blízké.

„Úkoloval je, jakým způsobem mají jednak působit na svědky, aby vypovídali v jeho prospěch, případně jakým způsobem mají sehnat falešné svědky. Eventuálně, jakým způsobem se dostat blíže k soudcům a státnímu zástupci,“ řekl Pavel Komár.

Přehrát

00:00 / 00:00

S ředitelem Útvaru pro organizování organizovaného zločinu Robertem Šlachtou mluvila Helena Šulcová

„Neklademe mu za vinu jen daňovou trestnou činnost, ale je tam i podezření z trestného činu legalizace výnosů z trestné činnosti a přečinu nadržování,“ řekl o Březinovi ředitel Útvaru pro organizování organizovaného zločinu Robert Šlachta.

K pokusu o úplatek policisty podle něho došlo při výslechu Radka Březiny. Detektiv pokus nahlásil.

Dvě části případu

Celá kauza má podle Šlachty dvě linie. „Jedna linie je o tom že mělo docházet k ovlivňování svědků v kauze, která byla udělána jako prvotní a má příští týden hlavní líčení. Svědci byli instruováni tak, aby někteří bílí koně nebo některé osoby na sebe brali odpovědnost, že zásoby lihu a firmy byly vedeny na ně, aby to nebylo na pana Březinu.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Náměstek policejního prezidenta a šéf týmu Metyl Václav Kučera přiblížil případ lihové mafie

„A druhá linie měla být, že byly vydávány instrukce k vyvádění majetku obviněné osoby," upozornil Šlachta.

Podle náměstka policejního prezidenta a šéfa týmu Metyl Václava Kučery se policii podařilo organizovanou skupinu rozbít. „Jsme přesvědčeni, že v této oblasti jsme zasadili zásadní ránu a že to je vrchol tohoto problému,“ dodal Kučera.

Veronika Sedláčková, mkp, Evelyna Kulíšková, Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme