Vltava u Karlova mostu začala vydávat svá tajemství. Potápěči našli úlomky keramiky a kus římsy

Potápěči už třetí den pokračovali v pátrání po historicky cenných předmětech ve Vltavě u Karlova mostu. Místo u paty Staroměstské mostecké věže je podle odborníků pro průzkum ideální. Voda tu neproudí příliš rychle a hloubka je tu maximálně dva metry.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Potápěči se připravují na průzkum dna Vltavy u Karlova mostu

Potápěči se připravují na průzkum dna Vltavy u Karlova mostu | Foto: Eva Rajlichová

Vltava u Karlova mostu začala vydávat svá tajemství. Potápěči tu pečlivě zkoumají říční dno. Ve vodě se ohánějí smetáčky a malými hráběmi.

Největším překvapením byl asi nález bubínkového revolveru. Mimo zmíněné zbraně se tu našla celá řada sklenic nebo popelníků z okolních restaurací, mince, láhve od sektu ale i pár nadějných kousků.

Přehrát

00:00 / 00:00

S potápěči u Karlova mostu natáčela redaktorka Eva Rajlichová

„Některé úlomky keramiky, které jsou mnoha set let staré. Pozornost zaslouží i profilovaná část pravděpodobně nějaké římsy. To budeme ještě zkoumat, k čemu patří. Pak je tu řada nějakých kovových předmětů, kramlí a podobně. Tam se budeme zabývat tím, jak jsou staré,“ dodává Pavla Státníková z Muzea hlavního města Prahy.

V Česku zatím nejsou specialisté na podvodní archeologii. „S pomocí těchto potápěčů si uděláme obrázek, jak říční dno vypadá, co obsahuje. Protože víme, že v místech, kde se teď potápí, tak tam by měly být pozůstatky pilíře Juditina mostu, což by pro nás byla opravdu zajímavá záležitost,“ říká Jaroslav Podliska z Národního památkového ústavu.

Průzkum vltavského dna u Karlova mostu by měl skončit v neděli odpoledne. Nálezy poputují zatím do depozitáře Muzea hlavního města Prahy. Tady je konzervátoři odborně očistí a rozhodne se o jejich dalším zkoumání.

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme