Exministr obrany Barták u soudu odmítl, že by si při jednání o tatrách řekl o úplatek

Bývalý ministr obrany Martin Barták odmítá, že by v souvislosti s nákupem tater pro českou armádu požadoval úplatek. Řekl to dnes u pražského městského soudu. Vinu odmítl i zbrojař Michal Smrž.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Před soudem stanuli bývalý ministr obrany Martin Barták (vlevo) a zbrojař Michal Smrž (vpravo)

Před soudem stanuli bývalý ministr obrany Martin Barták (vlevo) a zbrojař Michal Smrž (vpravo) | Zdroj: ČTK

Soud se zabývá tím, zda si Barták ještě jako první náměstek ministryně obrany Vlasty Parkanové v roce 2008 na schůzce v USA řekl o úplatek tehdejším manažerům automobilky. Podle obžaloby žádal v přepočtu o 80 milionů korun, za to měl slíbit, že firma vyhraje armádní tendr na dodávku vozů.

Barták dnes obvinění odmítl a obžalobu označil za nesmysl a účelovou konstrukci. Rozhovor s manažery Tatry, u nějž byl i tehdejší premiér Mirek Topolánek, nepopírá, podle něj trval asi pět minut, nebyl plánovaný a rozhodně prý během něj nepadla žádná korupční nabídka.

„Premiér Topolánek během této krátké neformální konverzace vyjádřil nevoli a nespokojenost s tím, jak Tatra neplní své závazky vůči českým firmám. Během tohoto rozhovoru nepadla žádná zmínka o penězích v žádné měně, hovořili jsme zřetelně a nikdo neztišoval hlas,“ řekl dnes Barták.

Podobně mluvil i v minulosti. „Neoficiálně jsem překládal panu premiérovi Topolánkovi a ten vyjádřil nevoli nad tím, že Tatra vyřadila hlavního českého subdodavatele, a řekl jim, že by bylo dobré, aby nějakým způsobem tuto ztrátu vykompenzovali,“ vysvětloval dříve.

Bartáka se v minulosti zastal i Topolánek. Podle něj ani exministr neměl příležitost si o peníze říct, protože se od něj během jednání nevzdálil.

‚Nemohl jsem si dopředu připravit žádnou nabídku‘

Barták se dnes u soudu hájil i tím, že předseda dozorčí rady Tatry William Cabaniss se svým kolegou celou věc ohlásili až tři roky po schůzce. Poznamenal doslova, že Američanům možná vadilo, že si někdo z malé země dovolil hájit své zájmy. Argumentoval i tím, že na cestu původně vůbec jet neměl.

„O své účasti v delegaci pana premiéra Topolánka v rámci jeho oficiální návštěvy Spojených států jsem nerozhodoval, ani jsem se o ni nijak neucházel. Byl jsem do delegace zařazen až na poslední chvíli v únoru 2008, neznal jsem seznamy účastníků, nemohl jsem si tudíž dopředu připravovat žádnou nabídku, a už vůbec ne korupční,“ poznamenal Barták.

Vedle Martina Bartáka čelí obžalobě i jeho známý Michal Smrž. Tomu hrozí za pokus o podvod až desetiletý trest.

Předseda představenstva a generální ředitel automobilky Tatra Ronald Adams (archivní foto) | Foto: ČTK

Podle obžaloby měl žádat v roce 2008 americké vedení Tatry nejdřív o 100 milionů korun, později o 20 milionů. A to výměnou například za schůzku s někdejším premiérem Mirkem Topolánkem.

Smrž obvinění za pokus o podvod u městského soudu dnes odmítl:

„Dávat 20 milionů za jednu schůzku je úplný nesmysl a myslím si, že tak to nemohl chápat ani jeden z nás. Opravdu odmítám konstrukci, že jsem z něho chtěl podvodně vylákat peníze,“ zdůraznil Smrž.

Kauza začala v roce 2006

Jinou rovinu sporu už dříve řešil brněnský soud. Obžalovaný byl tehdy bývalý šéf Tatry Ronald Adams. Podle Bartáka Adams mluvil o 20 milionech za navýšení zakázky. Soud to neprokázal a Adamse obžaloby zprostil.

Kauza Tatra začala v roce 2006, když si armáda objednala 556 nákladních automobilů Tatra, za vozy měla zaplatit 2,6 miliardy korun. Později armáda zakázku navýšila o další vozy za 100 milionů korun.

Tatra ve výběrovém řízení nezvítězila, ale byla vybrána přímo s odůvodněním, že je potřeba podpořit český průmysl. Kontrakt provázela podezření z nestandardních postupů některých aktérů.

Pavla Firbacherová, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme