Stát přidělí podnikům do roku 2020 zhruba 172 milionů emisních povolenek

Ministerstvo životního prostředí dnes oznámilo, kolik bezplatných emisních povolenek dostanou průmyslové podniky na další období. Konkrétně na roky 2013 až 2020. Z výnosů emisních povolenek je například financován program Nová zelená úsporám.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Znečištěné ovzduší (ilustrační foto)

Znečištěné ovzduší (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Mezi 350 největších tuzemských strojírenských podniků ministerstvo rozdělí přibližně 172 milionů bezplatných povolenek na vypouštění oxidu uhličitého. Na každou tunu škodlivin se uděluje jedna povolenka.

Bezplatných povolenek je ale asi jen 17 procent. Podniky si zbytek, který potřebují k udržení limitů, musí dokupovat. Ty, které nevyčerpají, mohou naopak prodávat. Z toho měl v minulých letech nezanedbatelnou část svých zisků například ČEZ.

Přehrát

00:00 / 00:00

Informace o emisních povolenkách přinesla do studia redaktorka Jitka Hanžlová

Podobně to funguje i u státu. Povolenky prodává v dražbě nejen podnikům, ale i jinému státu. Úplně první prodej v historii povolenek například směřoval do Japonska.

Polovina z výtěžku jde do státního rozpočtu, druhou polovinu si mezi sebou rozdělí ministerstvo životního prostředí a ministerstvo průmyslu, přičemž poměr mezi resorty se v čase mění.

Zatím jde naprostá většina na životní prostředí. Postupně do roku 2020 se bude pomalu zvětšovat podíl ministerstva průmyslu, a to z toho důvodu, že bude potřeba začít podporovat další ekologizaci podniků. Časem by tak resort průmyslu mohl mít třeba 40 procent.

Cena povolenek rychle klesá

Ceny povolenek na emisním trhu ovšem stále rychleji klesají, protože jich je k dispozici nadbytek. Zatímco v roce 2008 stály kolem 20 eur, loni už jen tři eura. Ministerstvo životního prostředí s tím podle svého mluvčího Matyáše Vitíka počítá.

„My jsme se i při výpočtech při Nové zelené úsporám 2013 snažili držet při zemi, to znamená, že jsme vycházeli z konzervativních odhadů ceny povolenek, protože ze zkušenosti z minula víme, že počáteční ceny byly poměrně nadsazené a nakonec vlivem trhu se cena dramaticky propadla,“ říká Vitík.

Pokud by cena spadla příliš nízko, může dosypat peníze do programu státní rozpočet. Cenu se bude snažit zvýšit i Evropská komise - chystá se postupně stáhnout z trhu 900 milionů emisních povolenek.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme