Předního čínského disidenta Sü Č'-junga poslal soud na čtyři roky do vězení

Předního čínského aktivistu Sü Č'-junga odsoudil soud v Pekingu za shromažďování a narušování veřejného pořádku ke čtyřem letům vězení. Disident, který bojoval za práva venkovských dětí na vzdělání a proti korupci, patřil do skupiny Nové občanské hnutí. Dalších asi dvacet členů této skupiny už bylo odsouzeno nebo teprve na soud čeká. Nesouhlas s procesy už vyjádřily západní státy a lidsko-právní organizace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hong Kong. Protest za osvobození předního čínského aktivisty Sü Č'-junga

Hong Kong. Protest za osvobození předního čínského aktivisty Sü Č'-junga | Zdroj: Reuters

Obhájce Sü Č'-junga uvedl pro média, že se pravděpodobně ještě pokusí odvolat.

„Na to, abych získal názor klienta na odvolání, potřebuji dva dny. Ale můj názor je, že bychom se odvolat měli. Je pravda, že naše odvolání asi nic nezmění na výsledku, ale je potřeba dát najevo nesouhlas,“ uvedl právník odsouzeného disidenta.

Za práva dětí

Sü Č'-jung je jedním z předních čínských disidentů. Dlouhodobě bojoval za práva venkovských dětí na vzdělání. Čínské děti, které se narodí na vesnici, kde mají i trvalý pobyt, nemohou jít totiž studovat bez povolení úřadů do měst, což je podle něj nespravedlivé omezení práva na kvalitní vzdělání.

Sü také podporoval rodiče, kteří přišli o děti, či se jim potomci nakazily během melaminového skandálu.

K soudu se pravděpodobně dostal kvůli tomu, že založil sdružení Nové občanské hnutí, které spojovalo aktivisty a Číňany volající po změnách v zemi.

Jednou z velkých kampaní hnutí byla otevřená žádost o zveřejnění majetku čínských politiků, což se nesetkalo s pochopením. Sü byl během této kampaně v červenci zatčen a včera odsouzen za shromažďování davu s cílem narušit veřejný pořádek.

Zajímavé je, že Sü byl souzen v době, kdy západní novináři z deníku Guardian vypátrali informace o majetku některých čínských politiků a jejich rodin. Především těch, kteří svůj majetek mají uložen v daňových rájích.

Vláda proti aktivistům

Proces se Sü Č'-jungem a dalšími členy prodemokratického hnutí je nejvýznamnějším procesem s čínskými disidenty za posledních pět let. Tehdy byl odsouzen za podvratnou činnost k 11 letům vězení nositel Nobelovy ceny za mír Liou Siao-po.

Kromě Sü Č'-junga bylo totiž zatčeno i dalších asi 20 lidí z Nového občanského hnutí, šest už soudy v Číně odsoudily a poslaly do vězení. Čtyři další z nich proces čeká příští týden.

Liou Siao-po si odpykává jedenáctiletý trest odnětí svobody za podněcování k rozvracení státní moci | Foto: public domain, Voice of America

Zatýkání jsou však v těchto dnech i aktivisté a disidenti, kteří do Nového občanského hnutí nepatřili, například jeden ze známých aktivistů Hu Jia, kterého v neděli policie zatkla a vyslýchala. A problémy mají například i aktivisté v západočínské provincii Sin-ťiangu.

Důvod pro represe vůči disidentům může být, že si stále ještě poměrně nový režim prezidenta Si Tin-pchinga, navíc oslabený nedávnou kauzou expolitika Po Si-laje, těmito soudy a zákroky snaží upevňovat svoji stabilitu.

Není to však první vedení Číny, které má strach z hnutí a šířících se protestů, což dokazuje i to, jak bez jakéhokoliv slitovaní řeší vláda problémy v autonomních oblastech Tibet a Sin-ťiang.

Paradoxní je, že tato vláda, která posílá disidenty ve velkém do vězení, slibovala zatočit s korupcí a reformovat soudnictví.

Nesouhlas ze zahraničí

Odsouzení disidenta Sü už kritizovaly Spojené státy, které nad tím vyjádřily „hluboké zklamání“. Washington už po středečním jednání čínského soudu dal najevo znepokojení a vyzval k okamžitému propuštění Süa a dalších politických vězňů.

Totéž žádá i Evropská unie. Podle prvního tajemníka EU v Číně Raphaela Droszewského tento případ „zvyšuje obavy ze situace, které čelí mnoho čínských obhájců lidských práv stíhaných za poklidné akce proti korupci a za veřejné obhajování práva, transparentnosti a sociální spravedlnosti“.

Mnohem kritičtější jsou pak organizace jako Human Rights Watch či Amnesty International.

Podle Amnesty International je odsouzení Sü Č'-junga nestoudný, ale bohužel předvídatelný rozsudek, kdy čínské úřady znovu daly přednost vládě strachu před vládou zákona.

Kateřina Procházková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme