Liberecké základní školy jsou plné. A hlásí se silné ročníky

Někdo chce dát svoje dítě na jazykovou základní školu, jinému by se líbilo, aby jeho dcera chodila třeba do třídy s rozšířenou výukou hudební výchovy. Jenže řada rodičů v Liberci si vybrat nemůže. Budoucích prvňáků je moc a školy je začaly odmítat. A tak mohou být rodiče rádi, že se jim podaří zapsat dítě tam, kde je podle adresy jejich spádová oblast.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Základní škola Jiráskovo náměstí v Hradci Králové zahájila zápis žáků do prvních tříd

Základní škola Jiráskovo náměstí v Hradci Králové zahájila zápis žáků do prvních tříd | Zdroj: ČTK

„Trošku jsme se báli, protože se hlásilo o 50 dětí víc, než pojaly třídy, co byly v plánu,“ říká Václav Lénart, tatínek dvojčat, která přihlásil na základní školu Dobiášova.

Že se jeho ratolesti na největší libereckou školu dostanou, neměl ale do poslední chvíle jisté.

Přehrát

00:00 / 00:00

O velkém počtu dětí do libereckých škol mluvila Šárka Škapiková

„Pokud bychom se nedostali na tuto školu, Dobiášovu, tak určitě by to bylo komplikovanější, přestože jezdíme auty, tak je to prostě jiným směrem. A je to zajížďka oproti cestám do práce jak mojí, tak manželky.“

Naopak tatínek Josef Kobosil z Liberce je ochotný svého syna vozit klidně několik kilometrů každé ráno, ale chce si vybrat školu pro své dítě sám. Jemu i jeho manželce se zdá nespravedlivé, že existují nějaké spádové oblasti, podle kterých škola preferuje děti.

Škola, která je nejblíže Josefově bydlišti, nemá podle jeho názoru dobrou pověst.

„A tak jsme si řekli, že bychom chtěli zkusit dát dítě někam na výběrovou školu, nebo prostě jinam. A líbilo by se nám, kdyby třeba kluk chodil na jazykovku.“

Změna trvalého bydliště

Jenže jazyková škola není pro Josefova syna ve spádové oblasti. A tak začal Josef s manželkou uvažovat o tom, že změní svému synovi trvalé bydliště a dopomohou mu tak vlastně na školu, kterou si vybrali.

„Slyšeli jsme to vlastně od přátel, že to takhle udělali a že to jde. Chvilku člověk bojuje s nějakým vědomím, že to není správné. Ale já si vlastně myslím, že to je správné, protože je to jediný legální způsob, jak tam to své dítě dostat.“

„Je veřejným tajemstvím, že rodiče využívají možnosti přepsat trvalé bydliště svých dětí jinam, než kde žijí oni sami. Přepíší je ke známým nebo k příbuzným, kteří bydlí v té spádové oblasti, o kterou mají zájem,“ říká náměstek liberecké primátorky pro školství Kamil Jan Svoboda z uskupení Liberec občanům.

Dodává, že jde sice tak trochu o podvod, ale radnice ani škola s tím nemůže nic udělat a musí respektovat to, co je napsáno v dokumentech, se kterými jde dítě k zápisu.

„Pak řediteli, přestože je mu jasné, že ty děti tam fyzicky nebydlí, nezbývá nic jiného, než je přijmout.“

Kritérium spádových oblastí

Spádové oblasti jsou sice jen jedním z několika kritérií, podle kterých školy prvňáčky vybírají, ale bere se na ně ohled jako první.

A vzhledem k tomu, že liberecké školy jsou na hranici kapacity, do většiny prvních tříd se dostanou právě jenom děti ze spádové oblasti, pro další už prostě nebude místo, říká zástupce ředitele na základní škole v Lesní ulici, Tomáš Řebíček:

„Demografická vlna, která je teď v mateřinkách, se v podstatě teď přelívá na základní školy, takže ten zájem je větší. Takže stává se to, že nemůžeme pokrýt požadavky všech žáků.“

Jiná situace je v menších městech. Například Železný Brod a jemu podobná menší města a obce se nemusejí při zápisech na spádovost zdaleka tolik ohlížet. Školy jsou tam totiž naplněné jen z poloviny.

Šárka Škapiková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme