EU nesmí nechat Ukrajinu svému osudu, shodli se premiéři zemí visegrádské čtyřky

Země visegrádské čtyřky chtějí společně přispět k uklidnění situace na Ukrajině. Premiéři Maďarska, Polska, Česka a Slovenska na zvláštním summitu v Budapešti společně odsoudili násilnosti v postsovětské republice a podpořili demokratické řešení ukrajinské krize.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiéři zemí visegrádské čtyřky se kvůli Ukrajině mimořádně sešli se v Budapešti

Premiéři zemí visegrádské čtyřky se kvůli Ukrajině mimořádně sešli se v Budapešti | Zdroj: ČTK

Česko zastupoval na summitu čerstvě jmenovaný premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD. Podle něj chce V4 neustále Evropské připomínat, že nesmí Ukrajinu ponechat svému osudu.

„Jsem přesvědčen o tom, že by postoj visegrádské skupiny ke krizi na Ukrajině měl zásadním způsobem ovlivnit i postoje a politiku Evropské unie vůči Ukrajině. Jednoznačně podporujeme uklidnění, smírné, klidné řešení ukrajinské krize,“ uvedl Sobotka.

Jeho polský kolega Donald Tusk pak na tiskové konferenci po jednání vyzval Unii, aby "při řešení situace na Ukrajině jednala důsledně".

Brněnští studenti vybírají oblečení a léky, pošlou je potřebným do Kyjeva

Číst článek

Předsedové vlád středoevropských zemí se shodli také na tom, že je třeba Ukrajinu podporovat při směřování na Západ. Slíbili, že zemi pomohou i prostřednictvím visegrádského fondu, ze kterého Ukrajině pošlou finanční podporu. Peníze mají mladým Ukrajincům pomoci studovat v Evropské unii.

Vojtěch Berger, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme