Praha doplní chybějící cedule s názvy ulic, přibude přes 12 tisíc tabulí

Pražský magistrát chce začít v letošním roce doplňovat uliční cedule pro lepší orientaci ve městě. Během čtyř let tak přibude asi 12 tisíc nových tabulí, cena jedné bude přibližně 900 korun. Záměrem radnice je, aby byla každá ulice označena na začátku a na konci a před a za křižovatkou alespoň úhlopříčně. V Praze je přes 7,5 tisíce ulic a náměstí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jeseniova ulice (ilustr. foto)

Jeseniova ulice (ilustr. foto) | Foto: Prokop Havel | Zdroj: Český rozhlas

Zapomenutá, Nad šestikopy, Koulka, Nad brůdkem, U nás.

Mezi tisíci jmen pražských ulic jsou opravdové skvosty. V mnoha čtvrtích jsou ulice pojmenovávány tematicky, například na Zahradním Městě po rostlinách či ve Vršovicích podle států a cizích měst.

„Ve středověku se ulice nejčastěji pojmenovávaly podle jejich charakteru, třeba Dlouhá, Široká, Úzká, podle toho, kam směřovaly, třeba k nějakému blízkému městu, podle budovy, která v ulici nebo v její blízkosti ležela.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek o pojmenovávání ulic v Praze připravil Ondřej Tuček

„Pak také podle povolání obyvatel ulice nebo podle jejich národnosti – například Německá. Jenom výjimečně se ve středověku setkáváme s tím, že ulice byla pojmenována podle nějakého člověka, v Praze třeba Kaprova,“ popisuje Milan Harvalík z Ústavu pro jazyk český.

Teprve na začátku devatenáctého století se objevují názvy ulic podle významných osobností a událostí, ve století dvacátém podle organizací a významných dnů.

„K původním funkcím, které jméno ulic plnilo – orientace v prostoru a jednoznačná identifikace každé ulice – přistoupily ještě další funkce, a to oslavná, připomínková něčeho významného pro danou společnost,“ dodává Harvalík.

Názvy pro nové ulice a prostranství doporučuje magistrátní místopisná komise a poté je schvaluje rada hlavního města. „Snažíme se především zabraňovat přejmenovávání, protože jakmile někomu přejmenujete ulici, tak ho vlastně nedobrovolně přestěhujete,“ říká předseda komise Albert Kubišta z TOP 09.

A kdo se na místopisnou komisi nejčastěji obrací? „Oslovují nás jednotlivci i městské části, zejména ty okrajové, kde probíhá výstavba, ale i samotní investoři a developeři. Snažíme se vždy o to, aby pojmenování ulice bylo nějakým způsobem v souladu s městskou částí, abychom starostům nedoporučovali názvy, aniž by o tom věděli a bylo to s nimi konzultováno,“ vysvětluje.

Přestože pestrostí názvů ulic je občas Praha záludná - například Sokolská a Sokolovská - alespoň díky doplnění uličních cedulí se lidem v pražských ulicích bude orientovat zase o něco lépe.

Ondřej Tuček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme