Děkan Přírodovědecké fakulty JU je zároveň poslancem, rektorovi se to nelíbí

Jak dlouho lze být děkanem a zároveň poslancem? Tuto otázku si na Jihočeské univerzitě kladou dva lidé. Děkan přírodovědecké fakulty František Vácha, který se na podzim stal poslancem za TOP 09, chce ještě rok vést fakultu. Rektorovi Liboru Grubhofferovi souběh funkcí Františka Váchy vadí. Odvolat ho ale nemůže.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna 22.1. 2014

Poslanecká sněmovna 22.1. 2014 | Foto: Filip Jandourek

Rektor Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer je přesvědčen, že vykonávat funkci děkana a být při tom zároveň poslancem nelze. „Já jsem ho poprosil, aby to skutečně zvážil a aby se rozhodl, a jednu tu významnou volenou funkci složil,“ říká.

Problém vidí rektor v obrovské časové náročnosti obou funkcí. Několik let totiž sám byl děkanem přírodovědecké fakulty. Současný děkan František Vácha je jeho nástupcem a tvrdí, že dokud to vydrží, pokusí se zvládat obě profese.

„Zatím si myslím, že jediné, co šidím, je rodina. Tam mám podporu. Uvidíme. Myslím, že kdybych něco začal šidit, tak mi to lidé buď na fakultě nebo ve sněmovně dají hodně rychle najevo, takže v tu chvíli bych to začal řešit,“ vysvětluje svůj postoj.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rozdílných pohledech na souběh funkcí děkana fakulty a poslance informoval redaktor Martin Pokorný

Pro rektora Libora Grubhoffera je vysoká politika neslučitelná s akademickým prostředím.

„Budu bránit nestranickou politiku, protože velmi často vystupuji v politických záležitostech. Kdo jiný než akademičtí pracovníci, než představitelé univerzity, kolegové z vědeckého prostředí, by se měl vyjadřovat k závažným politickým otázkám? Ale ze striktně nestranické pozice,“ soudí.

Podle Grubhoffera je pochopitelné, že poslancem se stane například starosta. Akademický svět by si ale měl zachovat v tomto směru odstup.

Děkan se považuje za nestraníka

Děkana přírodovědné fakulty Františka Váchu nominovalo do parlamentních voleb hnutí Občané pro Budějovice na kandidátku Starostů a nezávislých, kteří se o volební kandidátky dělí s TOP 09. Sám sebe považuje tedy za nestraníka.

„A můžeme si vybrat. Buď tam budeme mít profesionální poslance, kteří tam budou od školky až do důchodu, a nebo společnost osloví lidi, kteří už něco dokázali. Ale pak musí počítat s tím, že ti lidé tam budou jedno či dvě volební období, a pak se budou chtít vrátit do své profese,“ konstatuje Vácha.

František Vácha je ve sněmovně členem školského výboru. Při hlasování o rozpočtu se mu podařilo prosadit pozměňovací návrh, bez kterého by Grantová agentura České republiky musela omezit doktorandské granty. Rektor Libor Grubhoffer tento krok ocenil, ale na svém názoru, že funkce děkana i poslance je neslučitelná, nic nezměnil.

Martin Pokorný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme