Odpůrci královéhradeckého Parku Malšovice se kvůli vyřízení námitek obrátili na správní soud

Odpůrci Parku Malšovice v Hradci Králové se obrátili na správní soud. Ten má rozhodnout, jestli úřady jejich námitky k projektu výstavby fotbalové arény a obchodního centra zamítly oprávněně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Projekt Parku Malšovice spojuje vybudování nové fotbalové arény a obchodního centra

Projekt Parku Malšovice spojuje vybudování nové fotbalové arény a obchodního centra | Foto: ECE Projektmanagement

Správní žalobu podaly kvůli Parku Malšovice společně tři hradecké subjekty, které se společný projekt města a soukromého developera snaží zastavit dlouhodobě.

Námitky vznesly už proti územnímu rozhodnutí, které městu vydali jeho vlastní úředníci. Jenže krajský úřad námitky zamítl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek natočil redaktor Jiří Fremuth

Hlavně proti tomu je podaná žaloba zaměřená. „Je to podjatost magistrátu, který je na jedné straně investorem a je investorem podle smlouvy vázaným k firmě, pro niž vlastně zajišťuje a současně i vydává územní rozhodnutí,“ vysvětluje za sdružení Kruh pro občanskou společnost František Křelina.

Správní žaloba má bez příloh 80 stran. Odpůrci připomínají, že nový fotbalový stadion je potřeba, ale vadí jim spojení se stavbou obřího obchodního střediska v blízkosti historického centra. Námitky mají také proti nárůstu dopravy, tvrdí, že projekt odporuje územnímu plánu.

Park Malšovice
Vedení Hradce Králové přenechalo část pozemků současného všesportovního stadionu soukromému investorovi. Ten na nich chce stavět obchodní centrum. Magistrát za to má získat stamiliony korun na stavbu nového fotbalového stadionu, který má stát v sousedství.

Vedení města námitky odmítá a připravuje podklady pro získání stavebního povolení pro fotbalový stadion.

„Žádost o stavební povolení by měla být podána nejpozději koncem února,“ říká náměstek hradeckého primátora Jindřich Vedlich z TOP 09.

Vedení města však bude rozhodování správního soudu pečlivě sledovat.

„Pokud by vydal předběžné opatření, které by výrazně posunulo možnost získání stavebního povolení, nebo pokud by to zarazil, tak s velkou pravděpodobností dojde k tomu, že město opustí ten společný projekt a půjde přestavbou vlastního stadionu,“ dodává primátor Zdeněk Fink z Hradeckého demokratického klubu.

Jiří Fremuth Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme