Jablonečtí studenti bojují peticí za záchranu zámečku Schlaraffia

Studenti z Jablonce nad Nisou bojují pomocí petice za záchranu zámečku Schlaraffia. Ve městě stojí více než sto let, za poslední rok ale výrazně zchátral. Radnice s tím nemůže nic dělat, protože zámeček je majetkem soukromé firmy a není kulturní památkou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalá Schlaraffia v Jablonci nad Nisou

Bývalá Schlaraffia v Jablonci nad Nisou | Foto: Radana Schaeferová

O zápis na seznam památek žádali opakovaně památkáři, ale ministerstvo kultury jim nevyhovělo.

„Odůvodňuje pouze stavebně-technickým stavem a nijak se nevypořádává s architektonickými a kulturními hodnotami objektu, takže zvažuji možnost dalšího postupu, to znamená podat návrh na přezkum ze strany ministra kultury,“ říká ředitel libereckého památkového ústavu Miloš Krčmář.

Studenti z Jablonce proto sepsali petici, která zápis zámečku Schlaraffia na seznam kulturních památek požaduje. Majitel zámečku sice nabídl, že nechá zájemcům zámeček - bez pozemku - za symbolickou jednu korunu. To se ale autorce petice, studentce Tereze Žembové, nelíbí.

„Řekněme, že je to trošku výsměch. Na jednu stranu chápu, že dům nechce, že chce jen pozemek, ale i jemu samotnému musí být jasné, že i když je to takto levně, tak to nikdo neodkoupí za cenu toho, že to bude muset dát někam jinam,“ poznamenává.


Zvětšit mapu

Šárka Škapiková, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme