Panama propustí většinu posádky zadržované lodi ze Severní Koreje

Panamské úřady nařídily propuštění 32 z 35 členů severokorejské nákladní lodi, která byla zadržena v polovině července v Panamském průplavu s nákladem zbraní z Kuby ukrytým pod třtinovým cukrem. Kapitán plavidla a další dva členové posádky ale zůstanou ve vazbě, protože jim hrozí obvinění z pašování zbraní.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Severokorejská loď zadržená v Panamě s tajným nákladem zbraní

Severokorejská loď zadržená v Panamě s tajným nákladem zbraní | Zdroj: ČTK

Plavidlo loni přepravovalo kubánské bojové letouny a střely. Šlo o starší arzenál, například letouny MIG 21.

Kuba již dříve uvedla, že zbraně posílala do Severní Koreje, aby je tam zrenovovali a vylepšili.

Přehrát

00:00 / 00:00

O případu pašovaných zbraní v severokorejské lodi mluvil na Radiožurnálu komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák

Majitelé nedávno souhlasili s tím, že zaplatí pokutu 670 tisíc dolarů, tedy v přepočtu asi 13,6 milionu korun, aby panamské úřady loď přestaly zadržovat.

Organizace spojených národů tvrdí, že Severní Korea porušila její sankce. Nesmí totiž zbraně nejen vyvážet za účelem zisku, ale ani dovážet. Sankce byly na zemi uvaleny kvůli jejímu jadernému programu.

Kapitánovi lodi hrozí až 12 let vězení. Dobře věděl, co veze, náklad skrýval a dokonce se v Panamě schválně pohyboval mimo dosah satelitu, aby průplavem proplul nepozorovaně.

Milan Slezák, Kateřina Prachařová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme