Bez boje není vítězství, řekl v Mnichově Kličko. Ukrajina podle něj musí jít s EU

Ukrajina se musí vydat směrem k Evropě, nikoli k Rusku. V Mnichově to prohlásil jeden z lídrů ukrajinské opozice Vitalij Kličko. Na bezpečnostní konferenci v Německu se o další směřování Ukrajiny rozhořel souboj mezi Západem a Ruskem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vitalij Kličko se na bezpečnostní konferenci v Mnichově vyslovil pro zavedení sankcí vůči Ukrajině

Vitalij Kličko se na bezpečnostní konferenci v Mnichově vyslovil pro zavedení sankcí vůči Ukrajině | Zdroj: Reuters

Kličko se po setkání s šéfy německé a americké diplomacie vyslovil pro zavedení sankcí vůči Ukrajině. To je podle něj jediná řeč, které diktátoři rozumí.

Zatímco od západních vůdců se dostalo ukrajinské opozici podpory, ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov osočil Západ z vměšování a podněcování nepokojů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dění na bezpečnostní konferenci v Mnichově sleduje zpravodajka ČRo Klára Stejskalová

Pokud jsou Ukrajinci tlačeni ke vstupu do Unie, je jim podle ministra upírána možnost vybrat si vlastní budoucnost. Demonstranty na Ukrajině označil Lavrov za rasisty a antisemity.

Západ naopak věří, že Kyjev patří do Evropské unie. Podle amerického ministra zahraničí Johna Kerryho musí mít Ukrajinci možnost rozhodovat o budoucnosti země.

„Většina Ukrajinců chce žít ve svobodné zemi. Nechtějí být svázáni pouze s jedním národem a ještě ke všemu nedobrovolně. Spojené státy i Evropská unie nadále podporují Ukrajince v jejich boji,“ uvedl Kerry.

Americký ministr zahraničí John Kerry vystoupil na bezpečnostní konferenci v Mnichově | Foto: Reuters

Německý ministr zahraničí Frank Walter Steinmeier prohlásil, že ukrajinský prezident Viktor Janukovyč sedí na sudu střelného prachu. Tamní vládu vyzval, aby co nejrychleji dodržela sliby dané opozici.

Účastníci konference v Mnichově by se podle Steinmeiera měli společnou vahou zasadit o mírové vyřešení situace na Ukrajině.

Předseda české Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) zdůraznil, že řešení protestů na Ukrajině nesmí otevřít cestu k možnému budoucímu rozdělení této země.

„To by rozhodně ničemu neprospělo a současně by podle mě neprospělo ani řešení, které by znamenalo zásadní konflikt mezi Evropskou unií a Ruskem,“ podotkl Hamáček.

Klára Stejskalová, Martin Hromádka, Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme