Mladí zpěváci měli v Jihlavě šanci prorazit na světová podia

V Jihlavě se dnes konal konkurz do Světového sboru mládeže. Mladým pěvcům dává šanci pracovat se světovými dirigenty a vystupovat na věhlasných podiích. Sbor je složen ze zpěváků z celého světa, kterým není více jak 26 let. Vysočina byla jediným místem v České republice, kde se konkurz konal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dívčí pěvecký sbor zazpíval návštěvě mj. píseň Ach synku, synku.

Dívčí pěvecký sbor zazpíval návštěvě mj. píseň Ach synku, synku. | Foto: Tomáš Adamec

Osmdesátihlasý mezinárodní sbor účinkoval například na oslavách vylodění v Normandii a při udílení Nobelových cen. Je také partnerem Unesco. Podle Martina Mikeše, organizátora konkurzu, je pro účastníky velkým přínosem.

„Když jsem jel poprvé do Japonska, tak jsem se primárně těšil na tuto zemi. Ale první tři dny jsem na ni zapomněl a byl jsem v šoku z toho sboru - to jsem do té doby nezažil."

Na vítěze konkurzu čeká čtrnáct dnů intenzivních zkoušek repertoáru, se kterým sbor pak vystupuje. Letos se vše odehraje v Chorvatsku. Možnost zisku profesních zkušeností oslovil i dvaadvacetiletou Martu z Jihlavy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Konkurz do Světového sboru mládeže

„Rok pracuji na operním zpěvu, proto se hlásím do sboru. Poznat se s takovými lidmi, to by byla výborná zkušenost,“ popisuje mladá zpěvačka.

Konkurz pro svoji náročnost není masovou záležitostí. Účastníci musí zazpívat dvě povinné skladby, předvést svůj celkový rozsah v plné síle hlasu a dokázat, že umí číst předloženou partituru. Motivace pro Martu je přesto velká.

„Nejkrásnější pocit je být součástí toho tělesa, být mezi lidma, kteří ví, co dělají, a dávají tomu všechno,“ dodává.

Podmínky věk do 26 let a angličtinu na komunikativní úrovni splňuje. Jestli uspěla, rozhodne komise v Haagu, kam putuje z Jihlavy nahrávka jejího výkonu.

„Tam se sejde komise složená z manažera, dirigenta a uměleckého vedoucího a vyberou ze stovek nahrávek z desítek zemí celého světa,“ vysvětluje Mikeš.

On sám byl součástí sboru několikrát. Věk mu v dalším účinkování zabránil. Každému to ale doporučuje:

"Když jsme byli v Hirošimě, tak jsme zpívali na místě památníku. Byl to neuvěřitelný zážitek. Nejvíce plakala Američanka, které bylo líto, že je ona součástí toho zlého národa, který tam tu bombu shodil."


Mladé pěvce čeká i nahrávání CD. Pokud uspějí, může sehrát tato zkušenost důležitou roli v jejich dalším uplatnění.

Petr Palovčík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme