Mnohá místa Česka jsou kvůli ledovce sjízdná jen s opatrností

Mrznoucí déšť proměnil některé české i jihomoravské silnice v ledová kluziště. S ledovkou mají největší problémy řidiči především ve východní části Středočeského kraje, ve východních Čechách i na Vysočině.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Silničáři upravují zledovatělé silnice

Silničáři upravují zledovatělé silnice | Zdroj: ČTK

Ve středních Čechách je asi nejhorší situace na Kutnohorsku. Kluzké silnice zde po ránu komplikují dopravu poměrně hodně.

Noční mrznoucí déšť vytvořil na mnoha místech souvislou ledovou plochu. Na Kutnohorsku je nejhorší situace u Uhlířských Janovic, také na silnici ze Zbraslavic do Kutné Hory, z Čáslavi do Zbýšova, ze Zbraslavic do Ledče nad Sázavou a hodně to klouže také na spojnici ze Zruče nad Sázavou na dálnici D1.

Na to před chvílí doplatil řidič kamionu, který ve Zruči nevyjel kopec a stojí ve Vlašimské ulici. Problémy ale mohou být i jinde ve středních Čechách. Na důležité silnice v noci vyjela téměř třicítka sypačů.

Na Benešovsku, Berounsku a Kladensku v noci také sněžilo, a led tak může být schovaný pod tenkou vrstvou sněhu.

Teď znovu začíná přimrzat a technika vyráží do terénu znovu. Pohyb na silnicích je tedy možný jen s nejvyšší opatrností.

Ledovka způsobila nehodu u obce Stáje na Jihlavsku. Vyžádala si i těžkou vyprošťovací techniku | Foto: ČTK

Řidiče i chodce na Vysočině ohrožuje náledí. Problémy byly od rána na 120. kilometru dálnice D1, kterou zablokoval kamion. Vytvořila se několikakilometrová kolona, která se začala rozjíždět až krátce po půl šesté. Úsek je nyní už zcela průjezdný.

Hlavní tah Jihlava - Žďár je sice prosolený, úsek stále upravují i silničáři, přesto si řidiči musejí dávat velký pozor. Po celém úseku to hodně klouže, špatná je situace tradičně u Stáje, kde je v lesním úseku vozovka skutečně jeden led. Podle informací od silničářů navíc v kopci právě u Stáje a Rudolce zůstávají kamiony, kterým podkluzují kola a nemůžou vyjet nahoru.

Evropa se dál potýká s rozmary zimního počasí

Číst článek

Kamiony mají problémy například u Myslibořic na Třebíčsku nebo u Štoků na Havlíčkobrodsku, ale i v každém větším kopci. Velmi opatrně jezdí také samotné sypače, takže pokud řidiči někde zůstanou stát, musejí počítat se zdržením.

Od rána už silničáři vyprošťovali i několik autobusů, například u Vojnova Městce na Žďársku. Zhruba od 4. hodiny ráno eviduje policie zatím zhruba jedenáct nehod. Nejhorší byl právě ten uvízlý kamion na 120. km dálnice D1, který směr na Prahu úplně zablokoval. Policisté pak evidují spíše drobnější nehody, například střet se zvěří nebo srážky na parkovištích kolem dálnice D1.

Ledovka ztěžuje od noci sjízdnost prakticky v celém Česku | Foto: ČTK

Ledovka komplikuje provoz také na silnících celého Pardubického kraje. Zledovatělé silnice zlobí řidiče hlavně na Svitavsku, Vysokomýtsku a také v Železných horách. Silnice 1. třídy cestáři chemicky ošetřují, ale na komunikacích nižších tříd je situace horší. Pokud lidé nemusejí, ať raději nevyjíždí.

„Dá se říct na celém území Pardubického kraje kromě snad okresu Pardubice je na silnicích 3. třídy silná vrstva ledu, někde až víc než centimetr,“ varuje Václav Ouhrabka ze Správy a údržby silnic Pardubického kraje.

Česko pokryla ledovka, namrzala i skla u automobilů (snímek z Olomouce) | Foto: ČTK

Ledovka dál komplikuje dopravu na jihu Moravy. Nejhorší je momentálně situace na Břeclavsku, kde je několik úseků silnic sjízdných jen se zvýšenou opatrností. Namrzlé jsou i chodníky, záchranáři evidují zvýšený počet výjezdů k úrazům.

Michal Trnka, Hana Mikulincová, Marína Dvořáková, Štěpánka Kadlečková, Andrea Kratochvílová, Josef Kopecký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme