Kriminalisté v Královéhradeckém kraji loni objasnili přes polovinu případů

Policistům v Královéhradeckém kraji se daří objasňovat víc trestných činů - loni našli pachatele u víc než poloviny a oproti roku 2012 byli úspěšnější o čtyři procenta. Významně také ubylo smrtelných nehod na silnicích.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dopravní nehoda, policie, objížďka, uzavírka

Dopravní nehoda, policie, objížďka, uzavírka | Foto: Jana Huzilová

Policistům v královéhradeckém kraji se v minulém roce podařilo najít pachatele u 51 procent trestných činů. Stále častěji jsou mezi dopadenými recidivisté.

„Podíl recidivistů na páchání trestné činnosti je o 336 pachatelů více, což je 56 procent ze všech stíhaných osob,“ říká šéf kriminální služby v kraji Jiří Karásek.

Mezi pachateli přibývá také žen nebo mladistvých. Častější je majetková trestná činnost a roste kriminalita na seniorech.

„Jsou pod smyšlenou legendou kontaktováni. Ať už jde o to, že někdo z rodiny potřebuje pomoc, nebo o různé přeplatky na elektřinu či plyn. Pachatelé se dostanou do domácnosti, kde pak seniory okradou,“ popisuje Karásek.

Úspěšný rok za sebou mají dopravní policisté. Počet mrtvých na silnicích se meziročně v regionu snížil o dvacet. Objevil se ale nový problém.

„Z těch 37 usmrcených osob, což je o 20 méně než v roce 20012, je celkem 22 nemotorizovaných účastníků silničního provozu. Je to patnáct chodců a sedm cyklistů,“ upozorňuje šéf dopravní policie v královéhradeckém kraji Petr Dušek.

Policisté proto chtějí důsledně trestat například nebezpečné přecházení a upozorňovat na používání reflexních prvků na oblečení. Také se zaměří na nejvíc frekventované silnice - to se vyplatilo na mezinárodním tahu z Hradce Králové do Náchoda.

Jiří Fremuth Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme