Ukrajinský opoziční předák Vitalij Kličko vyzval k zakládání domobrany

Ukrajinská opozice jednala s Evropskou unií o finanční pomoci zemi, požaduje přes 300 miliard korun. Zároveň ale vyzývá obyvatele k zakládání jednotek domobrany. Nejspíš aby vládu odradilo od vyhlášení výjimečného stavu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vitalij Kličko

Vitalij Kličko | Zdroj: Reuters

„Kličko touhle výzvou patrně reagoval na možnost, že by byl v zemi skutečně vyhlášen výjimečný stav,“ řekl komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák.

Podle něj se tak ukrajinská opozice možná snaží vedení Ukrajiny od vyhlášení výjimečného stavu odradit.

„Kdyby se měly nějaké oddíly domobrany utkat s regulérní armádou, to už by byl opravdu začátek občanské války,“ domnívá se komentátor Dvořák.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situace na Ukrajině mluvil ve vysílání Radiožurnálu komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák

Situace na Ukrajině se podle něj brzy může přiblížit událostem v Jugoslávii před 20 lety, která pak vedla k rozpadu této balkánské země.

Mučený aktivista Bulatov se léčí v Litvě

Ukrajinský opoziční aktivita Dmytro Bulatov, který byl podle svých slov unesen a mučen, je už v Litvě, kde se léčí.

„I kdy jeho fyzický stav není dobrý, útočníkům se nepodařilo zlomit jeho ducha. Chce i nadále pokračovat v boji za demokracii na Ukrajině,“ řekla mluvčí univerzitní nemocnice ve Vilniusu.

„On se tím pokusil zabránit svému případnému zatčení, protože proukrajinská milice ho viní z organizování násilností a patrně by se na něj nevztahovala amnestie,“ vysvětlil Dvořák.

Amnestie měla začít platit ode dneška, opozice ale zatím nesplnila vládní podmínky. Vláda požadovala vyklizení veřejných budov a prostranství.

Opozice chce 15 miliard dolarů do EU

Aktivista Dmytro Bulatov v kyjevské nemocnici | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Další opoziční lídr Arsenij Jaceňjuk v ukrajinské televizi řekl, že opozice by od Západu chtěla na stabilizaci své ekonomiky získat 15 miliard dolarů, v přepočtu 300 miliard korun. To je stejná částka, kterou slíbil zemi ruský prezident Putin za to, že Ukrajina nepodepsala smlouvu o přidružení k EU.

Jaceňjuk se netajil také tím, že opozice je ochotna utvořit vládu, ale ne s dosud vládnoucí Stranou regionů.

V Kyjevě zatím mírnější formou pokračují protesty. Ti nad podstavec stržené sochy Lenina nainstalovali zlatou záchodovou mísu.

Protesty na Ukrajině | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Libor Dvořák, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme