Kvůli kontroverzní anketě hrozí nezávislé ruské televizi Dožď úplný zánik

Ruská nezávislá televize Dožď se dostala do existenčních problémů. Ze své nabídky ji postupně vyřadili všichni hlavní kabeloví a satelitní distributoři televizního signálu. V nemilosti se stanice ocitla poté, co odvysílala kontroverzní anketu k výročí ukončení blokády Leningradu, a podle veteránů tak zhanobila památku obětí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Televize. Ilustrační foto

Televize. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

„Neměli jsme se vzdát Němcům a zachránit statisíce životů?“ zeptala se stanice Dožď 26. ledna, tedy vpředvečer 70. výročí osvobození Leningradu.

Prakticky okamžitě se strhnul obrovský poprask na internetu, ozvali se i veteráni a rodiny obětí. Všichni mluvili o hluboké urážce. Pozornost na televizi Dožď upřel úřad dohlížející na telekomunikace a kauza se dostala i na půdu parlamentu.

„Pokusy rehabilitovat nacismus a fašismus nejsou jen hříchem, je to zločin, který musíme trestat,“ prohlásila předsedkyně horní komory parlamentu a bývalá petrohradská gubernátorka Valentina Matvijenková.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kauzu se zajímá i moskevský zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín

Přestože generální prokuratura neshledala v otázce nic nezákonného ani extrémistického, konzervativní část ruské veřejnosti se dožaduje přísného trestu.

„Je tu i širší diskuze o tom, jaké otázky jsou vlastně ve veřejném prostoru přípustné, kde jsou hranice tiskového zákona a kde jsou hranice slušnosti. To nikdy není úplně jasné. A je to také samozřejmě vítaná záminka k tomu, aby se tento nezávislý kanál zavřel,“ dodává moskevský zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín.

Vedení televize Dožď se omluvilo, distributoři signálu přesto v předtuše problémů vyřazují kanál z placené nabídky. Naposledy tak učinil Trikolor TV, který je s deseti miliony předplatitelů největším distributorem signálu v Evropě a třetím největším na světě. Od 10. února už svým zákazníkům televizi Dožď nenabídne.

Podle majitele televize Dožď Alexandra Vinokurova se to rovná zákazu stanice, kterou státní média označují za hlásnou troubu opozice a štvavou prozápadní stanici.

Dožď by sice údajně mohl zůstat v nějaké podobě na internetu, to by ale záviselo na počtu předplatitelů. Nezávislou stanici sleduje kolem 10 milionů lidí, především zastánci liberálního kurzu z větších ruských měst.

Blokáda Leningradu | Foto: ČTK

Martin Dorazín, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme