Vědci varují: Šumava už nemusí být mezinárodně uznávaným národním parkem

Na padesát vědců kritizuje návrh plánu péče o Národní park Šumava. Podle nich je protizákonný. Ministerstvo životního prostředí teď studuje dopis, ve kterém odborníci z oboru ochrany životního prostředí píšou své výhrady.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Národní park Šumava

Národní park Šumava | Foto: Filip Jandourek

Podle signatáře iniciativy, profesora Pavla Kindlmanna z Akademie věd ČR současný návrh plánu péče nevypadá jako plán péče o národní park, ale spíše jako plán péče o nějaký developerský region. Dokument je prý ve třech bodech v rozporu se zákonem o ochraně přírody.

„Za prvé, že hlavním cílem národního parku má být ochrana přírody nikoli rozvoj obcí. Dále přeřazuje národní park z kategorie 2 do kategorie 4. A plán péče také nemůže obsahovat zonaci. To je zvláštní dokument, který má být schvalován zvlášť,“ vysvětlil profesor Kindlmann.

Přehrát

00:00 / 00:00

Profesor Akademie věd ČR Pavel Kindlmann a náměstek ministra životního prostředí Vladimír Dolejský diskutovali o kritizovaném návrhu plánu péče o Národní park Šumava

Ministerstvo životního prostředí bere otevřený dopis odborníků vážně. „Samozřejmě pan ministr se seznamuje se všemi významnými dokumenty a materiály,“ řekl náměstek ministra životního prostředí Vladimír Dolejský.

Ministr Richard Brabec už dříve řekl, že plán péče by se měl připravit společně s novým zákonem o Národním parku Šumava. „To znamená, že může být tento postup jednou variantou. Samozřejmě my debatujeme i jiné varianty,“ dodal náměstek Dolejský.

Ministerstvo připouští, že je potřeba vytvořit takový plán, který bude v souladu se zákony. Podle signatářů iniciativy navíc hrozí, že Národní park Šumava nebude mezinárodně uznávaný jako národní park.

„V případě, že bude zonace vytvořena tak, jak je v návrhu plánu péče, tak nebude Národní park Šumava považován mezinárodně za národní park,“ cituje profesor Pavel Kindelman vyjádření International Union for Conservation of Nature (IUCN).

Iniciátoři doporučují, aby ministerstvo upravilo plán péče a sladilo ho se zákony. Pak by ho mělo schválit na omezenou dobu. Poté by mělo zadat novému řediteli parku vytvořit nový plán, který bude odpovídat všem tuzemským i evropským normám.

Nikola Bojčev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme