Zaměstnanci londýnského metra stávkují. Některé linky udržují omezený provoz

Londýnská veřejná doprava zažívá od včerejšího večera mimořádnou zatěžkávací zkoušku. Na 48 hodin totiž svou práci přerušili zaměstnanci londýnského metra. Nelíbí se jim plánované uzavření jízdenkových pokladen a s ním spojené propouštění.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlaky londýnského metra vyjedou dnes jen na hlavních linkách, budou mít navíc dlouhé intervaly

Vlaky londýnského metra vyjedou dnes jen na hlavních linkách, budou mít navíc dlouhé intervaly | Foto: Jiří Hošek

Řada zaměstnanců ale s protestem nesouhlasí a i s jejich pomocí udržuje dopravní podnik některé linky v provozu.

Podle webových stránek londýnského dopravního podniku by měly v omezeném provozu jezdit linky Victoria, Piccadilly, Metropolitan, Jubilee, Hammersmith & City, District a Central Line.

Je problém dostat se například na největší londýnské letiště Heathrow. Velmi špatná situace je i v centru Londýna, kudy vlaky vůbec nejezdí.

Hlavním problémem při udržení nouzového provozu není nedostatek strojvedoucích, ale personálu na zastávkách.

Přehrát

00:00 / 00:00

O aktuální dopravní situaci v Londýně informuje zpravodaj Českého rozhlasu Jiří Hošek

Deset minut po půl 9 se teprve otevřela například stanice Finsbury Park, kde se od rána tlačily stovky lidí a na místě situaci řídili dokonce policisté. V současné době trvá 10 až 15 minut, než se člověk dostane na nástupiště.

Lidé si stěžovali na naprostý nedostatek informací. Většinou volili náhradní cestu autobusem, jejich počet navýšil dopravní podnik o sto vozidel.

„Chceme personál přesunout z pokladen, které díky moderním technologiím ztrácejí na významu. Víc zaměstnanců metra by se tak mohlo věnovat cestujícím, tělesně postiženým a podobně,“ shrnuje záměr managementu londýnský starosta Boris Johnson.

O práci by v pokladnách mělo přijít až 950 lidí.

„Tihle lidé pracují v metru dlouhé roky a teď je chtějí doslova vykopnout. Naše odbory řekly, že toho mají dost a tak jsme vstoupili do stávky. Jsme ale kdykoli připravení jednat," říká předák odborového sdružení RMT Bob Crow.

Tvrdí se ale, že zaměstnanci metra protestují také proti plánu dopravního podniku zavést v metru o víkendech neomezený provoz. Dosud se vlaky metra, stejně jako v Praze, na noc zastaví.

Už večer nebylo možné si v Londýně na ráno objednat taxi. Kdo někam potřebuje, vyráží o hodně dřív.

„Budu muset vyrazit z domova pravděpodobně o hodinu dřív. Musím se nějak dostat na nádraží Waterloo. Mám pak v 11 přednášku ve Winchesteru. Je to nepohodlné, ale na druhou stranu mám naprosté pochopení pro stávku a myslím si, že je správná," uvádí Kanaďanka Jennifer žijící v severním Londýně.

Londýnské metro | Foto: Jiří Hošek

„Dostává se nám velké podpory od cestujících. Jen minimum lidí si stěžuje. Většina Londýňanů ví detailně, proč stávkujeme,“ řekla jedna ze zaměstnankyň metra, která rozdávala informační letáky u stanice Finsbury Park.

Londýňané sice uznávají, že zaměstnanci metra mají právo na stávku, ale nechápou, proč obě strany v posledních dnech nebo hodinách nezasedly k jednacímu stolu. Starosta Boris Johnson a odborový předák Bob Crow spolu diskutovali pouze v jednom živém rozhlasovém pořadu.

Situace je přitom velmi závažná. Stávka se přímo týká 4 milionů lidí a její ekonomické dopady jsou naprosto zásadní, ztráty se odhadují na 50 milionů liber, v přepočtu 1 a půl miliardy korun, denně.

BBC zveřejnila na svém webu seznam 14 rad, jak vyzrát na stávku. Další tipy jsou na webu dopravního podniku.

Poslední takhle velkou stávku zažilo londýnské metro v listopadu 2010.

Odboráři tehdy ničeho nedosáhli a moc velké šance se jim nedávají ani tentokrát, i když svůj protest chtějí příští týden zopakovat.

V Londýně začala stávka zaměstnanců metra | Foto: Jiří Hošek

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme