Miliony Brazilců postihl výpadek proudu. Způsobil zmatek v dopravě

Až šest milionů lidí v Brazílii bylo kvůli chybě přenosové soustavy bez proudu. Výpadek trval na některých místech skoro 2 hodiny. Úřady ale popírají, že by blackout způsobila příliš vysoká spotřeba. V Brazílii však prožívají jedno z nejteplejších letních období v posledních dekádách. A tak není divu, že se lidé ptají, jestli to náhodou nebylo právě tím.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Corcovado, Rio de Janeiro, Brazílie

Corcovado, Rio de Janeiro, Brazílie | Foto: Creative Commons, Attribution-Share Alike 3.0 Unported, Klaus with K

Počasí v zemi je nezvykle horké a suché. Rekordně „krušné“ týdny prožívá dvacet milionů obyvatel města Sao Paulo, kde je už několik týdnů přes 30 stupňů a zaznamenali tam jeden z deseti nejteplejší lednů v historii měření.

Klimatizace pracují naplno jak doma, tak v kancelářích. Navíc je sucho, v nádržích je nejméně vody za posledních 60 let. Vodním elektrárnám, které vyrábějí většinu elektřiny v zemi, musejí vypomáhat tepelné.

To všechno naznačuje, že výpadek skutečně mohla způsobit kombinace klimatických podmínek. Provozovatel přenosové soustavy zhruba den předtím zaznamenal rekordní spotřebu elektřiny.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rozsáhlém blackoutu v Brazílii informoval zahraniční redaktor David Koubek

Ministerstvo energetiky však tuto teorii odmítlo. Na vině prý byl technický problém – zkrat na jedné z velkých přenosových linek. Ta přenáší pro srovnání víc elektřiny, než vyrobí obě české jaderné elektrárny najednou.

Podle výpočtů operátora přenosové soustavy elektřina nešla až šesti milionům lidí. Nejdéle byli lidé bez proudu necelé dvě hodiny. Ve velkých městech, kde proud částečně nešel, nastal chaos v dopravě.

Ve státě Rio de Janeiro nešla elektřina necelému milionu lidí, ve městě Sao Paulo to bylo 1,2 milionu lidí.

Země, která už za čtyři měsíce hostí mistrovství světa ve fotbale, už v minulosti zaznamenala rozsáhlé blackouty. Třeba loni v srpnu bylo bez proudu 16 milionů lidí. Přenosové linky jsou pod velkou zátěží, a pokud bude extrémní počasí s takovými dříve nepozorovanými výkyvy, bude třeba dál investovat do vylepšení celé soustavy.

Ministerstvo energetiky uklidňuje, že nehrozí například elektřina na příděl, tedy odpojování jednotlivých částí. O souvislosti s mistrovstvím se nyní moc nemluví. V říjnu však zemi čekají volby a tak citlivá věc jako výpadek elektřiny by mohla současným vládním stranám uškodit.

David Koubek, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme