O postup musí ještě zabojovat. Nálada ani slovník snowboardistky Pančochové se nemění

Jiného sportovce by to možná rozhodilo, ale vyznavači snowboardingu se jen tak něčím ze svého světa pohody a uvolněnosti vystrnadit nenechají. Šárka Pančochová chce v neděli získat pro český tým jednu z prvních medailí na olympijských hrách v Soči.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Snowboardistka Šárka Pančochová, v pozadí její trenér Martin Černík

Snowboardistka Šárka Pančochová, v pozadí její trenér Martin Černík | Zdroj: ČTK

Coby spolufavoritka čtvrteční kvalifikace ale nepostoupila přímo do finále a musí ještě o účast mezi nejlepšími bojovat v semifinále. Jenže její nálada ani ambice se tím nemění, natož svérázný slovník.

Soupeřkám, které svými povedenými jízdami ohrožují její přímý postup do finále, fandí Pančochová tak přirozeně, že ji nemůžete podezírat z toho, že něco předstírá. A podobné je to u všech ostatních, které předvádějí prořídlé tribuně v horském středisku Rosa Khutor své triky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nálada, ambice ani slovník snowboardistky Pančochové se nemění

Kolem je sice sníh, ale v bezstarostném světě snowboardistů a snowboardistek máte pocit, že jste se ocitli na jamajské pláži, kde má každý na práci jen vlnit se v rytmu reggae. V disciplíně slopestyle, kde se jede na efekt a techniku a ne na rychlost, to platí obzvlášť.

„Nikoho jsem nesledovala, soustředila jsem se na sebe. Bylo mi celkem jedno, kdo jak pojede,“ reaguje žoviálně na otázku, jestli ji překvapilo, že ve druhé rozjížďce jenom ona zvolila trasu s nižšími a méně bodovanými skoky.

Skutečnou symfonii snowboardového slangu rozbalila, když vysvětlovala, proč se pro méně náročný a méně riskantní typ jízdy rozhodla. „Ptali jsme se, jak to budou džadžovat a říkali, že to nebude tak hrozné. Bohužel mi ale vzali docela dost bodů, což jsem neočekávala. Musím s tím nějak dýlovat,“ uvedla Pančochová.

V překladu pro ty, kteří snowboardu neholdují, česká závodnice doufala, že když zařadí a zvládne technicky náročnou sestavu, tak to bude na přímý postup stačit, i pokud pojede trasou, kde se najíždí před skoky na nižší nájezdy.

V Soči se představila první Češka. Pančochová přímo do finále neprošla

Číst článek

Ty větší totiž závodníky vynášejí tady v Rosa Khutor výše než obvykle, což zvlášť pro pouhých 55 kilogramů vážící Pančochovou mohlo být rizikové. Navíc se v novém areálu závodí vůbec poprvé a závodníci se s tratí seznamují za pochodu.

„Očekávali jsme nižší počet bodů, ale nešlo jen tak z ničeho něco na vyšších nájezdech nasázet. Potřebuju se do nich trochu víc dostat,“ podotýká.

Hvězdný White trať zkritizoval

Třeba na tohle rezignovala hvězda mužského snowboardingu Shaun White. Olympijskou trať drsně zkritizoval a pak se z disciplíny slopestyle odhlásil, aby neohrozil svůj start v U-rampě, kde bude obhajovat zlato.

Pančochová si takový luxus dovolit nemůže, a tak teď využívá své uvolněné mysli snowboardistky a snaží se brát nutnost bojovat v neděli o účast ve finále ještě v semifinálových jízdách pozitivně. Před kvalifikací sice chtěla postoupit přímo:

„Jsem raději, když jedu rovnou finále a nemusím se stresovat dalšími dvěma jízdami,“ tvrdí třiadvacetiletá česká závodnice, která už ale výhybku přehodila a vidí výhody toho, že musí ještě do semifinále.

„Říkám si, že budu víc jezdit. Pak když postoupím, tak budu schopná to tam ve finálovém dni nasázet,“ doplňuje Pančochová, která by o sebevědomí mohla vyučovat na univerzitě.

V neděli se jí to může hodit.

Jan Kaliba, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme