Hokejista Nedvěd musel po příletu do Soči řešit patálie s hokejkami

Do Soči ve čtvrtek přiletěla první část českého hokejového týmu. Po dvaceti letech je v dějišti zimních olympijských her Petr Nedvěd. Tentokrát nejen s jiným pasem, ale také s jinou výstrojí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hokejista Petr Nedvěd se na olympijských hrách představí po dvaceti letech

Hokejista Petr Nedvěd se na olympijských hrách představí po dvaceti letech | Zdroj: ČTK

Když v roce 1994 přiletěl Nedvěd s týmem Kanady do Lillehameru, byla jeho zavazadla o poznání těžší. Výstroj, kterou sebou tehdy měl se s tou, kterou přivezl do Soči, vůbec nedá porovnávat. Jedna věc ale přeci jen stejná zůstala.

„Stejné zůstaly pouze chrániče. Začínal jsem s nimi v roce 1990 a pořád s nimi hraju. Jinak zbytek výstroje je samozřejmě jiný. Vývoj jde dopředu a všechno se mění,“ pochvaluje si Nedvěd, který se během své dlouhé kariéry musel mnohokrát přizpůsobit technickým novinkám, které hokejovou výstroj měnily.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hokejista Nedvěd musel po příletu do Soči řešit patálie s hokejka

Kdo by si ale myslel, že současná generace hráčů je na tom lépe, ty vyvede z omylu o 15 let mladší brankář Jakub Kovář.

„Výzbroj se měnila hodně a pořád se mění. Jsem zvědavý, jak bude vypadat, až budu jednou končit. Výzbroj je lepší stejně jako auta nebo elektronika,“ podotýká gólman ruského Jekatěrinburgu.

Právě letos je to sto let od doby, kdy na mistrovství Evropy představil český gólman Václav Pondělíček poprvé brankářskou hokejku. Hole i ty brankářské, ale hlavně ty klasické prošly za tu dobu obrovskou proměnou.

Jágr má na pokoji tmavohnědé obložení a výhled na hokejovou halu

Číst článek

Největší přišla před zhruba dvaceti lety, kdy se postupně začaly hokejky vyrábět místo ze dřeva z kovových kompozicí a zvyknout si na tuhle změnu byl u většiny hráčů velký oříšek.

„Největším prvopočátečním problém bylo to, že jsem necítil puk, tak jako s dřevenými hokejkami. S těmi se úplně jinak střílí. Trvalo mi dlouho, než jsem si na změnu zvykl,“ tvrdí Nedvěd.

Ten do Soči samozřejmě dorazil s moderními hokejkami vyrobenými přímo pro něj. Balík patnácti holí ale po příletu marně v odbavovací hale vyhlížel. Právě ty jeho se totiž ztratily.

Až po několika minutách mu je přinesl Roman Červenka, který je našel už před letištěm u hokejistů Lotyšska. Nedvěda to ale z jeho klidu nijak nevyvedlo. „Nevím, proč zrovna Lotyši mi chtěli hokejky vzít,“ pousmál se nad celým incidentem 42letý útočník libereckých Bílých Tygrů.

Petr Kadeřábek, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme