Do Soči už dorazil i olympijský oheň. Urazil rekordních 65 tisíc kilometrů

Cesta olympijského ohně ze starověké Olympie do ruského Soči je u konce. Bylo to přitom nejdelší putování v historii. Pochodeň urazila rekordních 65 tisíc kilometrů. Dnes slavnostně zahájí XXII. zimní olympijské hry v Soči

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olympijský park v Soči

Olympijský park v Soči | Zdroj: Reuters

Rusové udělali z olympijské štafety velkou show. Olympijský oheň urazil 65 tisíc kilometrů po celém širém Rusku. Byl na Elbrusu, na dně Bajkalu i na severním pólu. A kosmonauti vyletěli s pochodní také na mezinárodní vesmírnou stanici. Poslední část nejdelší štafety s olympijským ohněm v historii dorazila nakonec po pěti měsících až do Soči.

Organizátoři pustili zpravodaje Českého rozhlasu Petra Vavroušku na uzavřenou generální zkoušku pro vybrané běžce s pochodní. Dvanáct vyvolených se zde dozvědělo, že každý z nich uběhne 150 metrů a předá plamen dál. Základní pravidlo zní: pořád se usmívejte, a hlavně se nepopalte.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj ČRo Petr Vavrouška se zajímal o dlouhou cestu olympijského ohně z Olympie do Soči

„Každý, kdo se jen trochu zasloužil o tyto krásné hry, sní o tom, aby se stal členem olympijské štafety. Mně se to podařilo, je to můj životní zážitek,“ prozradil manažer Ivan.

Rusové tvrdili, že jejich pochodeň je absolutní technickou novinkou a bude hořet věčně, ale jenom na internetu se objevilo 60 zdokumentovaných případů, kdy plamen během štafety zhasl.

Tím prvním smolařem byl sedmnáctinásobný mistr světa v ploutvovém plavání Šavarš Karapetjan.

„Nehledě na to, že mě trochu zachvátila panika, tak jsem to zvládl. Zažil jsem už horší situace,“ svěřil se bývalý sportovec.

Pro štafetu ho vybrali Rusové záměrně. On je totiž skutečným hrdinou. V roce 1976 vytáhl sám z potopeného trolejbusu čtyři desítky pasažérů, dvacet z nich přežilo. Po hrdinském činu skončil Karapetjan měsíc a půl v bezvědomí a musel ukončit sportovní kariéru:

„Tehdy to byla pro mě otázka života a smrti, ale v tu chvíli nad rizikem nepřemýšlíte. Chtěl jsem jen zachránit co nejvíce lidí.“

Jména všech ruských osobností štafety už známe. Chybí to poslední a nejdůležitější. Zatím se neví, kdo dnes večer zapálí olympijský oheň na stadionu Fišt. Rozluštění tajenky se dozvíme dnes večer.

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme