V syrském Homsu bylo porušeno třídenní příměří, ozývaly se tam výbuchy

Syrským městem Homs se navzdory dohodnutému příměří ráno ozývaly výbuchy. Vláda a rebelové se dohodli, že od pátku na tři dny složí zbraně a umožní vstup humanitárním pracovníkům. Konvoj OSN s jídlem a zdravotnickými potřebami míří do obléhané čtvrti města. Od roku 2012 je to první zásilka s humanitární pomocí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Díky příměří se podařilo OSN z Homsu odvézt první den asi 80 civilistů

Díky příměří se podařilo OSN z Homsu odvézt první den asi 80 civilistů | Zdroj: Reuters

O důsledcích ranních explozí zatím nejsou žádné zprávy. Reuters s odvoláním na státní tiskovou agenturu SANA cituje homského guvernéra, podle kterého ozbrojené teroristické skupiny zaútočily minomety na policejní budovy. Opoziční monitorovací skupina však uvádí, že za pěti ranními výbuchy stojí Asadova armáda.

Neví se ani to, jestli dnešní útok nějak ovlivní příměří a evakuaci civilistů. Třídenní příměří, na kterém se povstalci dohodli se syrskou vládou, začalo platit včera, z města díky tomu mohou odejít ženy, děti a staří lidé. OSN už včera evakuovala přes osmdesát civilistů. Předpokládá ale, že pomoc bude potřebovat dalších dva a půl tisíce lidí.

Organizace spojených národů doufá, že příměří z Homsu by se mohlo stát základem pro další podobné dohody.

„Tohle je dohoda, která pomůže zachránit asi 2500 tisíce lidí, ale po celé Sýrii jsou miliony dalších, kteří potřebují pomoct. Doufáme, že podobné dohody se podaří uzavřít i v dalších oblastech,“ řekl CNN mluvčí generálního tajemníka OSN Farhan Hak.

„A snad se díky nim podaří nastolit trochu důvěry mezi oběma stranami, která umožní další jednání o míru. Ale k ukončení bojů máme samozřejmě ještě hodně daleko,“ dodal.

Mírové rozhovory mezi syrskou vládou a opozicí budou pokračovat. Druhé kolo by mělo začít už v pondělí.

Ondřej Himmer, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme