Královéhradečtí cizinci oceňují možnost navštěvovat kurzy češtiny v charitě

Burundi, Bolívie, Argentina nebo Peru - i z těchto vzdálených zemí přijíždějí do Česka lidé. Buď aby zde žili, nebo studovali. Jen v Hradci Králové je zhruba pět tisíc cizinců. Pomoc při poznávání českého jazyka jim nabízí královéhradecká Diecézní charita. V Integračním centru pro cizince zajišťuje lekce českého jazyka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Školní třída

Školní třída | Foto: stock exchange

Délka pobytu v Česku není pro studenty rozhodující. Do kurzů Integračního centra se rozhodla chodit i Saida Karava z Bolívie, která do Česka přišla za manželem a žije zde už skoro 11 let.

„Začala jsem chodit minulý rok. Když přijela, neměla jsem možnost se učit český jazyk. Tenkrát takový možnost nebylo,“ vzpomíná Saida a dodává, že její dosavadní znalost češtiny tak formovalo zejména odposlouchávání mluvy ostatních.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lekce češtiny v Diecézní charitě v Hradci Králové navštívila Lucie Valášková

Na češtině jsou podle ní nejtěžší pády. „Nějak mě nejde na? Do hlavy,“ konstatuje.

Saida je profesí inženýrka, ale kvůli špatné znalosti českého jazyka zde v oboru pracovat nemůže. Vyučuje tedy španělštinu.

Lekce českého jazyka v Diecézní charitě vede učitelka Jitka Křížková. Jak přiznává, občas musí najít v mapě, odkud její studenti vlastně pocházejí.

„Dostala jsem se sem, do charity, jako dobrovolník, když jsem pomáhala studentům s češtinou,“ vzpomíná Jitka Křížová.

Vyučovat češtinu ji baví a oceňuje na své profesi zejména pestrost: rozhodně to není nudná práce a každá hodina je jiná.

Marína Dvořáková, Lucie Valášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme