Plzeň plánuje, že bude mít u městské policie romského asistenta

Plzeň plánuje, že zřídí pozici romského asistenta prevence kriminality. Pracoval by pod městskou policií a na starost by měl mít zejména sociálně vyloučené lokality. Pokud návrh schválí v březnu zastupitelé, požádá město na tento projekt o dotaci z ministerstva vnitra.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Strážník Městské policie

Strážník Městské policie | Foto: Ladislav Bába

„Mělo by se jednat o občana romské národnosti, který bude vybrán na základě výběrového řízení. Měl by být zaměstnancem městské policie Plzeň,“ uvedl vedoucí odboru bezpečnosti a prevence kriminality plzeňského magistrátu Aleš Průša.

Podle něj se bude romský asistent pohybovat v Plzni zejména v sociálně vyloučené lokalitě Plachovy a Korandovy ulice a v blízkém okolí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O plánované pozici romského asistenta u plzeňských strážníků mluvil vedoucí odboru bezpečnosti a prevence kriminality plzeňského magistrátu Aleš Průša

„Prakticky by měl fungovat tak, že bude navštěvovat sociálně vyloučené lokality, bude komunikovat s tamními občany a bude působit preventivně,“ uvedl Průša.

Jako Rom by měl mít asistent podle představ města u romské menšiny větší autoritu, měl by se snažit předcházet protiprávnímu chování a měl by zlepšit komunikaci mezi menšinou, městem a policií.

Asistenti fungují už v 67 obcích republiky, v Plzeňském kraji však zatím žádná radnice tuto pozici nezavedla. Pokud návrh schválí zastupitelé, požádá Plzeň na tento projekt o dotaci ministerstvo vnitra. Město by žádalo o 325 tisíc korun.

„Zastupitelstvo musí nejdříve schválit na svém březnovém zasedání poskytnutí finančních prostředků z odboru bezpečnosti na krytí desetiprocentní spoluúčasti a poté, pokud ministerstvo vnitra podpoří tento projekt, tak bych řekl, že někdy na podzim letošního roku bychom ho mohli zrealizovat,“ řekl Průša.

Monika Červená Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme