Končí sbírka na pomoc obětem frenštátské tragédie. Vybralo se asi 22 milionů

17. únor je ve Frenštátě pod Radhoštěm smutným výročím. Přesně před rokem tam umírali lidé v troskách paneláku. Tragédii způsobil problémový obyvatel Antonín Blažek, který v domě pustil plyn. Spolu s ním tam zahynulo dalších pět lidí, včetně tří malých dětí. Po zničené budově dnes už není ani památka a čtyři postižené rodiny dostaly peníze z veřejné sbírky na nové bydlení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dělníci začali rozebírat explozí zničený dům ve Frenštátě pod Radhoštěm

Dělníci začali rozebírat explozí zničený dům ve Frenštátě pod Radhoštěm | Foto: Andrea Brtníková | Zdroj: Český rozhlas

Konto veřejné sbírky založila radnice ve Frenštátu pod Radhoštěm hned den po výbuchu a dárci na něj poslali zhruba 22 milionů korun.

„Nevím, jak by to bylo, kdyby ta sbírka nebyla. Za to jsme opravdu moc vděční. Mladí to použijí na stavbu, prostě na nový život,“ říká babička dvou malých sourozenců, kteří spolu s dalšími čtyřmi obyvateli zemřeli v troskách domu.

Také ostatní postižené rodiny dostaly peníze na nové bydlení, zdravotní výlohy a nákup nejnutnějších věcí. Dnes, přesně rok od tragédie, sbírka končí.

„Myslím si, že to hodně poznamenalo lidi v okolí Frenštátu, je to ještě hodně čerstvé,“ říká paní Mirka, která vede dvě malé děti. Prochází kousek od místa neštěstí a ani jednou se tam nepodívá. „Špatně to na mě působí. Vyhýbám se tomu, já teda určitě tam nechodím.“

Není sama. I další obyvatelé podhorského města teď život dělí na dvě období - před výbuchem a po něm.

Jana Jeckelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme