Náchod letos na investice vyčlenil 180 milionů, opraví hlavně silnice a mosty

Náchodští zastupitelé schválili letošní rozpočet. Plánují ho vyrovnaný, radnice bude hospodařit se 405 miliony korun. Investovat chce zhruba 180 milionů, velkou část do dopravní obslužnosti ve městě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled na zámek v Náchodě

Pohled na zámek v Náchodě | Foto: Licence Public Domain, volné dílo, Martin Langer

Do silnic protínajících Náchod bude investovat i Ředitelství silnic a dálnic. Podle starosty Jana Birke z ČSSD půjde letos a příští rok celkem o asi 100 milionů korun.

V plánu je oprava kruhového objezdu na křižovatce ulic Pluhovská a Kladská, kde bude odbočovací pruh k autobusovému terminálu.

Rozhoduje se také mezi opravou hlavního tahu na č. 14 na Červený Kostelec nebo úseku kolem hotelu Slávie.

Přehrát

00:00 / 00:00

O schváleném rozpočtu města Náchoda natáčela Kristýna Štanderová

Do těchto akcí bude muset investovat také město.

„Investujeme do napojení našich komunikací na ty hlavní, dále do chodníků, osvětlení. Přechody zaplatí ŘSD, ale pak je převede na město Náchod a my je musíme udržovat,“ říká nezávislý místostarosta Václav Šubert.

Letos budou stavební firmy v Náchodě pracovat také na dvou mostech.

„Především u pivovaru v Náchodě, který budeme celý rekonstruovat. Pak bude výstavba nového mostu, který bude propojovat celé staré město s Náchodem,“ vysvětluje starosta Birke.

Další miliony poputují na rekonstrukce místních komunikací a chodníků. V létě má být také dokončen nový autobusový terminál a o něco později Karlovo náměstí.

Náchodem k turistickým cílům | Foto: Nina Adlof

Město je v dobré finanční kondici. Zbývajících 15 milionů korun z dlouhodobého úvěru splatí za 6 let. Brát si nový v plánu nemá, žádat bude pouze o překlenovací na vykrytí krátkých časových úseků.

Příjmy do městské pokladny ale budou nižší než loni. „V praxi to znamená, že jsme museli obezřetně vážit výdaje. Vzhledem k tomu, že republika je v krizi, město hospodaří stále s menšími prostředky,“ dodává Vladimír Šimek z odboru správy majetku města.

Kristýna Štanderová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme