Čeští fanoušci propadli kouzlu biatlonu

Nejvíce radosti českým fanouškům zatím na olympijských hrách dělají biatlonisté. Není tomu přitom tak dávno, co tento sport, který dnes přitahuje k televizním obrazovkám nebo rozhlasovým přijímačům davy příznivců, znal jen malý okruh zasvěcenců. V současnosti je biatlon - a to nejen v Soči - jedním z nejpopulárnějších a nejsledovanějších sportů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Biatlonistka Garbriela Soukalová doběhla ve stíhacím závodě čtvrtá

Biatlonistka Garbriela Soukalová doběhla ve stíhacím závodě čtvrtá | Zdroj: ČTK

Biatlon je skutečným hitem zimních olympijských her a hokej nebo krasobruslení mají důvod se obávat o svou pozici divácky nejatraktivnějších sportů. Na biatlon chodí v Soči opravdu hodně lidí, stadion na střelnici je vždy plný.

Právě díky střelbě je biatlon natolik nepředvídatelný, že na medaili si může myslet skoro každý. A to lidi přitahuje, jak potvrzuje i trenér českých biatlonistů Ondřej Rybář:

Přehrát

00:00 / 00:00

Fenomén biatlonu rozebral ve svém Olympijském deníku zpravodaj ČRo v Soči Petr Vavrouška

„Protože myslím si člověk je od přírody takový, že chce být nějakou formou v napětí. A tady ta střelnice to může tak zamíchat, že (závodník) na tom může být sebelíp a medaili bohužel nezíská,“ říká trenér.

Česká republika už získala v Soči čtyři medaile z biatlonu. Relativně ale ještě nedávno tento sport málokoho tak přitahoval. Dnes je realita taková, že si lidé v televizním nebo rozhlasovém programu zaškrtávají časy biatlonových závodů a znají samozřejmě jména našich nejlepších olympioniků.

„Přitom roky předtím to už bylo v Německu, a když jsme byli na svěťáku v Itálii, biatlon tam byl ohromně populární, v Rusku to samé. Takže k nám to došlo trošku později. Je to tak tři roky, kdy to u nás začalo,“ srovnává Ondřej Rybář.

Biatlonem v Soči žijí i Bělorusové

Biatlonové šílenství ale nezachvátilo jenom Čechy, tímto sportem v Soči žijí i Bělorusové. Jejich reprezentantka Darja Domračevová získala na hrách v Soči už tři zlaté medaile. A podle běloruských novinářů její obrovský úspěch zvýší zájem dětí o biatlon.

„Nepochybně to bude velký impuls k rozvoji biatlonu v Bělorusku. Už teď stavíme nové tréninkové centrum. Hlásí se stovky dětí, které chtějí začít s biatlonem,“ říká sportovní expert běloruské televize.

A krasavice českého biatlonu Gabriela Soukalová si přeje, aby se stal biatlon atraktivní i pro české děti: „Že z nich potom vyroste spousta dalších talentů, které nás budou následovat a budou mít také super výsledky. Tak jak už to ukazujeme světu my tady,“ doufá Soukalová.

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme