Opavští středoškoláci bojují se smogem. Přesvědčují lidi, aby netopili plastovými lahvemi

Obyvatelé Opavy si už zvykli na to, že po městě chodí zvláštní skupiny studentů. Mají na sobě placky s nápisem ‚EMISAŘ‘ a snaží se přesvědčit domkáře, aby do kamen neházeli třeba plastové lahve. Boj se smogem dnes pokračuje, protože středoškoláci obsadí centrální opavské náměstí. I tentokrát budou neúnavně radit a vysvětlovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Topení v zimě

Topení v zimě | Foto: Kateřina Křenová

Lidé hlavně z okrajových částí Opavy se na emisaře ze Slezského gymnázia nedívají zrovna důvěřivě. Jenže i tady přes 30 kilometrů od ostravských hutí vědí o smogu své.

„Je těžké změnit zvyklost starousedlíků,“ říká emisař Vojta, který se s mnoha dalšími dnes změní na ‚krotitele vzduchu‘.

Přehrát

00:00 / 00:00

Se studenty natáčel redaktor Martin Knitl

Nejen tímto označením láká na opavské Horní náměstí speciální plakát. Je na něm i figurka smogmana s vysavačem v ruce. Osvěta je tvrdou dřinou, ale jiná cesta asi není, říká za organizátory Kamila Tkáčová ze Slezského gymnázia v Opavě:

„Chceme ukázat, že porozumění a hlavně občanská zodpovědnost je to nejdůležitější, co by se mělo pěstovat nejen v mladé generaci."

„Cesta je poměrně komplikovaná, na cestě je mnoho počítačů. Než se údaje dostanou na internet, tak to chvilku trvá,“ vysvětluje Libor Černíkovský z Českého hydrometeorologického ústavu, který v sousední Ostravě bdí nad smogovou měřicí centrálou. „Technici tu obhospodařují všechny stanice, které na tomto území jsou,“ dodává.

Aby právě tyto počítače posílaly na internet tabulky s co nejnižšími emisemi, proto chtějí náctiletí smogoví krotitelé v Opavě dělat všechno možné. I během letošní zimy, která je s porcemi smogu zatím na Ostravsku příjemně zdrženlivá.

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme