Něco je špatně, říká po vyřazení hokejistů Marian Jelínek

Alois Hadamczik, trenér české hokejové reprezentace, své hráče pochválil. Nepovedla se jim prý pouze polovina zápasu se Švédskem. S výslekem ale spokojený nebyl. Českému rozhlasu řekl svůj názor na působení českých hokejistů trenér Marian Jelínek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marian Jelínek

Marian Jelínek | Foto: Jan Sklenář

Když se zpětně podíváte na olympijský turnaj, souhlasíte s tím, že se českému týmu zpětně nevyvedla jen první polovina zápasu se Švédy?

Ten herní aspekt je dvojí. Jeden je výsledek a druhý je herní projev. Z hlediska herního projevu, o který se pan Hadamczik opírá, je pravda, že tam byly určité věci, které byly pozitivní. Ale ten výsledek, což je ten druhý aspekt toho výkonu, to číslo, prostě nevyšel. Takže je otázkou, jakým způsobem se na to člověk dívá a trenér si samozřejmě bude hledat ten aspekt, který je pozitivní. On vnímá, že herní projev je nějaký, ale ten efekt tam nebyl takový, jaký bychom si všichni představovali.

Přehrát

00:00 / 00:00

S trenérem Marianem Jelínkem hovořil ve vysílání Českého rozhlasu Jiří Chum

V akci se představili všichni brankáři, Ondřej Pavelec, Jakub Kovář a Alexandr Salák. Je to obvyklé, aby tým na tak důležitém turnaji neměl stoprocentní brankářskou jedničku?

Začnu trošku jinak. Ty chyby, které se teď budou vyčítat, jsou vždy chybami v okamžiku, kdy to nevyjde. Kdyby to vyšlo, kdyby Kuba Kovář zachytal, tak si všichni říkají, jaký to geniální tah, že jsme si dali na první zápas se Švédy gólmana, který zachytal fantasticky a chytá výborně v KHL. Logické argumenty dát ho do brány tu byly. Nevyšlo to a okamžitě budeme říkat, že byl příliš mladý, nevyzrálý a nevím, co všechno.

Jsou chyby a chyby. Chyby, které řešíte až ex post, kdy tedy čekáte, jak to dopadne a potom řeknete: „To byla chyba,“ ale kdyby to dopadlo dobře, tak neřekneme: „To byl dobrý tah“. V tomhle bych trošku trenéra obhajoval. Na druhé straně bylo zcela běžné, že Američané na jiných akcích každý zápas točili gólmana a nikdo jim to nevyčítal. Je to určitá strategie trenéra, ta tu byla a tohle určitě nebylo tím rozhodujícím faktorem.

Sílí hlasy po Hadamczikově odvolání, trenér ale má i zastánce

Číst článek

Emoce s námi cloumají. Na facebooku je několik reakcí posluchačů. Ptají se třeba, zda někdo viděl v tak krátkém čase tak divné góly, které dostal Ondřej Pavelec. Jak byste to okomentoval? Přišly vám divné?

Byly to laciné góly, které nemusí být. Neřekl bych úplně „divné“. Takové góly ve sportu padají. Ve fotbale i v hokeji padají góly u kterých si řeknete: „Ježišmarja, jak tohle mohl někdo pustit?“ To nebyl ten případ včera. Ale pokud chcete vyhrát nad takhle těžkým soupeřem, tak takové góly dostávat nemůžete, to je pravda.

Mohl tým s tak vysokým věkovým průměrem vůbec konkurovat soupeřům?

Opět situace, která je teď. Kdyby ti hráči šli dál, tak říkáme: „Ta zkušenost, ta by nám pomohla v dalších zápasech. Únava se zvyšuje, pak už se to hraje hodně o zkušenosti. Jsou připraveni na krizové situace.“ Zase si tam důvody najdete. Druhá věc je, jestli tady byla možnost vzít deset jiných hráčů, aby se ten věkový průměr snížil.

Věkový průměr nad třicet let je velice vysoký, na druhou stranu deset let mluvíme o tom, že českých hokej je v nějaké situaci a ta situace je tímhle umocněna, protože je vidět, že hráči nad 40 let mají být oporami národního týmu. Něco je špatně. Buď jsou špatně zvolení hráči, anebo český hokej ty mladší hráče nemá.

Proti Američanům jsme nezvládli obranu, litují po vyřazení hokejisté

Číst článek

Hokejisté opustili olympijskou vesnici prakticky beze slov. Jaromír Jágr se ani druhý den po porážce vyjádřit k poslednímu zápasu či celému turnaji vyjádřit nechtěl. Vy Jaromíra Jágra znáte hodně dobře, byl jste jeho osobním trenérem, jak může prožívat neúspěch národního týmu?

Jarda každý neúspěch prožívá těžce. Když to milujete, tak k tomu patří mít z toho dobrý pocit i ty výsledky. Tady z toho Jarda asi nemá ani dobrý pocit z hlediska herního projevu, ani z hlediska výsledku. Určitě to pro něj není jednoduché, ale jak ho znám, tak se brzy oklepe a musí na to zareagovat. Určitě tam bude humor, ale ta první reakce, 24 hodin po každém zápase, vždycky pro něj po takovémhle zápase byla těžká.

Jiří Chum, Štěpán Pokorný, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme