Po vybraných náročných operacích bude možné čerpat lázeňské procedury delší dobu

Lázeňská péče má být dostupnější. Ministerstvo zdravotnictví připravuje změnu takzvaného indikačního seznamu - tedy pravidel, podle kterých se lidé do lázní posílají. Kvůli stávající vyhlášce se některé lázně dostaly do vážných ekonomických problémů. Takzvaných pacientů na křížek přijelo loni méně také do středočeských Poděbrad.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bertiny lázně Třeboň

Bertiny lázně Třeboň | Foto: Lucie Suchánková Hochmanová | Zdroj: Český rozhlas

Pan Ladislav se přijel do Poděbrad léčit z Prahy. Během krátké doby absolvoval tři lékařské zákroky. Tím posledním byla operace srdce v pražském IKEMu.

„Nastoupil jsem do IKEMu, kde mi udělali tu operaci, a následně jsem byl hned poslán sem do Poděbrad. To je výhoda, že člověk je okamžitě v nějaké činnosti a tím se to rychle léčí,“ říká.

Ladislav strávil v Poděbradech celkem tři týdny. To je podle stávající vyhlášky standardní doba lázeňské léčby. Nový indikační seznam ale pobyt v lázních prodlouží o další týden.

Přehrát

00:00 / 00:00

O změny v lázeňské péči se zajímal reportér Michal Trnka

„Týká se to například takových věcí, jako je lázeňská péče po kardiochirurgických onemocněních, jde o operace endoprotéz u nemocných po těžkých úrazech pohybového ústrojí a podobně,“ vyjmenovává skupiny pacientů, kterých se změna dotkne, ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD.

Vybraným dětským pacientům pak bude možné pobyt prodloužit ze čtyř týdnů na neomezenou dobu, a to i při opakovaných návštěvách lázní. „To se týká takových onemocnění, jako jsou dětské obrny, svalové dystrofie, astma,“ doplňuje ministr.

Změny začnou platit zřejmě od dubna

Nový indikační seznam začne pravděpodobně platit na začátku dubna. Kromě zmíněných změn chtějí lázně obnovit také edukační pobyty. Ty jsou vhodné třeba pro diabetiky. Během pobytu v lázních mají šanci dozvědět se o úskalích onemocnění i třeba zdravé životosprávě.

Chystané změny vedení lázní vítá. Třeba v Poděbradech se loni snížil počet pacientů, kteří přijíždějí na poukazy pojišťoven, zhruba o patnáct procent. Podle prezidenta Svazu léčebných lázní Eduarda Bláhy byl v některých městech propad ještě dramatičtější.

„Pokud bychom srovnali výdaje na lázeňskou péči mezi roky2010 a2013, tak výdaje klesly na polovinu. To pro lázně, pro něž lázeňská péče hrazená z pojištění tvoří 80, 90 procent, je opravdu téměř likvidační,“ tvrdí.

Chystané změny v indikačním seznamu mají do lázeňství z veřejného zdravotního pojištění přinést zhruba půl miliardy korun.

Michal Trnka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme