Hořící keř získal 11 Českých lvů, nejlepším dokumentem jsou Šmejdi

Film polské režisérky Agnieszky Hollandové věnovaný Janu Palachovi Hořící keř získal 11 Českých lvů včetně těch hlavních, tedy za nejlepší film, režii a scénář. Nejlepším dokumentem jsou Šmejdi Silvie Dymákové.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Režisérka Silvie Dymáková (vlevo) převzala Českého lva za nejlepší dokumentární film. Cenu jí předaly dokumentaristky Helena Třeštíková (vpravo) a Olga Sommerová

Režisérka Silvie Dymáková (vlevo) převzala Českého lva za nejlepší dokumentární film. Cenu jí předaly dokumentaristky Helena Třeštíková (vpravo) a Olga Sommerová | Zdroj: ČTK

Drama Zdeňka Tyce Jako nikdy dostalo dvě a Klauni Viktora Tauše jednu sošku. Držitelem ceny za mimořádný přínos české kinematografii se stal spisovatel a scenárista Vladimír Körner.

Za herecké výkony v hlavní roli byli Českými lvy oceněni Petra Špalková a Jiří Schmitzer – oba zazářili v psychologickém dramatu Jako nikdy. Za výkony ve vedlejších rolích získali lvy Jaroslava Pokorná (Hořící keř) a Jiří Lábus (Klauni).

Režisérka vítězného snímku o Palachovi Hollandová se slavnostního vyhlašování neúčastnila, její poděkování ale v Rudolfinu zaznělo z videozáznamu. „Jsem velmi šťastná, že jsem mohla ten příběh odvyprávět, je důležitý nejen pro Čechy a Slováky, ale i pro mě osobně,“ řekla.

Poděkovala všem lidem, kteří odevzdávají svůj život pro svobodu a lidská práva. „Třeba dnes, vedle nás na kyjevském Majdanu,“ dodala Hollandová v souvislosti s děním na Ukrajině. Hořící keř získal i cenu filmových fanoušků.

Studentským filmem roku byl vyhlášen krátký animovaný snímek Malý Cousteau od režiséra Jakuba Kouřila.

Nový Český lev

Bylo to poprvé ve dvacetileté historii Českých lvů, co akademie převzala po rozchodu s producentem Petrem Vachlerem tento večer do své režie.

Nová byla i podoba ocenění. Tradiční lev nezmizel, je však menší a ukrytý ve skleněném kuželu podle návrhu výtvarníka Jakuba Berdycha. Soška je 25 centimetrů vysoká a váží kolem 2,5 kilogramu, je tak o osm centimetrů menší a o kilogram lehčí.

Český lev | Foto: Český lev

ČTK, mka, Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme