Tymošenková odmítla vést novou ukrajinskou vládu, Rusko odvolalo velvyslance

Julija Tymošenková nebude vést novou vládu národní jednoty na Ukrajině. Politička odmítla nabídku některých poslanců, aby se ujala úřadu, který už zastávala v minulém desetiletí. Prozatímního šéfa vlády by měl ukrajinský parlament vybrat dnes nebo zítra.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Julija Tymošenková na náměstí v Kyjevě

Julija Tymošenková na náměstí v Kyjevě | Zdroj: ČTK

Bývalá premiérka Julia Tymošenková, kterou o víkendu propustili z vězení řekla, že byla zprávou o svojí kandidatuře zaskočena. Kandidovat na funkci přechodné premiérky nebude.

Ve hře zbývají její blízcí spolupracovníci – šéf parlamentní frakce strany Vlast Arsenij Jaceňuk a magnát a podnikatel Petro Porošenko. To je osoba, která by zřejmě vyhovovala všem. Jde o politika, který v minulosti zastával různé vysoké funkce. Byl ministrem a rozumí financím.

Ukrajinská pokladna je přitom prázdná a země bude velmi rychle potřebovat finanční injekci. Chybějí peníze na veškeré sociální výdaje, téměř polovina obyvatelstva žije na hranici chudoby.

Ukrajina je kriticky zadlužená a po pádu proruského režimu nemůže spoléhat na přislíbenou finanční pomoc z Moskvy. Americký ministr financí Jack Lew už naproti tomu naznačil, že by se mohla vznikající prozatímní vláda v Kyjevě rychle dohodnout na půjčce s Mezinárodním měnovým fondem.

Sbírka aut, zlaté kohoutky

Kolaps státních financí a velká bída ostře kontrastují s tím, co teď lidé viděli v rezidenci prezidenta Janukovyče nedaleko Kyjeva. Obrovský přepych, zlaté kohoutky, sbírka aut za několik miliónů dolarů, vzácné knihy a ikony.

Našlo se také účetnictví, které svědčí o tom, že Viktor Janukovyč a jeho rodina se pohádkově obohatili na různých machinacích. Například s pozemky, ale třeba i na obyčejných úplatcích.

Demonstrant s vlajkou EU před rezidencí prezidenta Janukovyče nedaleko Kyjeva | Foto: ČTK

Zatím s otazníkem zůstává termín předčasných parlamentních voleb. V ukrajinském parlamentu začal běžný boj za politické zájmy každé politické strany. Poslanci se začali handrkovat o jednotlivé výbory a o to, kdo zasedne v jejich čele.

Demonstranti jako pojistka

Na Majdanu to vše sledují s obrovskou nedůvěrou. Chtěli by, aby se události pohnuly daleko rychleji. Šéfové takzvaného automajdanu už dali najevo, že přecházejí do opozice i vůči vládě, která se v parlamentu rodí.

Podle jejich názoru je potřeba velmi silná kontrola, aby se politici nevrátili ke svým starým praktikám, především ke korupci. Velká část aktivistů navíc nevěří ani Juliji Tymošenkové, která se o víkendu dostala z vězení.

Do centra Kyjeva se vrací život, otevřely se obchody i stanice metra

Číst článek

Velitel celého Majdanu Andrej Parubý oznámil, že stanové městečko a demonstranti zůstanou minimálně do prezidentských a parlamentních voleb. Jako pojistka a připomínka politikům, že tuto revoluci neprovedli oni, ale lidi na Náměstí nezávislosti.

Rusko odvolalo velvyslance

Na východě Ukrajiny je zatím situace poměrně nepřehledná. Regionální rada odmítla uznat revoluční vládu v Kyjevě. Guvernér a starosta města ale hned poté uprchli do Ruska a jejich zástupci okamžitě rezignovali.

Rusko mezitím odvolalo svého velvyslance z Ukrajiny. Podle ministerstva zahraničí s ním chce Moskva konzultovat vypjatou situaci v Kyjevě.

Demonstrace proti Janukovyčovi se rozšířily i na východ Ukrajiny

Číst článek

Pravomoce odvolaného prezidenta Viktora Janukovyče převzal dočasně předseda sněmovny Oleksandr Turčynov. Prohlásil, že hlavní prioritou Ukrajiny je pokračovat v evropské integraci. Zároveň prý chce upevnit dobré sousedské vztahy s Ruskem.

Martin Dorazín, Igor Maňour Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme