Hradecká univerzita plánuje další projekt pro seniory. Pomůže jim procvičit paměť

Univerzita Hradec Králové se uchází o další projekt zaměřený na seniory. Ten poslední, věnovaný poznávacím funkcím, měl totiž obrovský úspěch. Procvičování prostřednictvím digitální televize se zúčastnilo 120 dobrovolníků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Počítačový kurz pro seniory v Českém Brodě

Počítačový kurz pro seniory v Českém Brodě | Foto: Michal Trnka

Mezi dobrovolníky patří i Gabriela Tejkalová. Třikrát týdně po dobu tří měsíců si pomocí svojí televize procvičovala postřeh, rychlost reakcí nebo třeba paměť.

„Mělo to hodně různých programů a v jednom se třeba střídaly vlajky. My jsme si museli zapamatovat, které vlajky tam momentálně byly, a dělalo nám velkou radost, když jsme se do toho skutečně trefili,“ popisuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

O chystaný projekt hradecké univerzity pro seniory se zajímal reportér Václav Plecháček

V množném čísle mluví paní Tejkalová proto, že se do programu přihlásila s manželem. A zpětně si toto rozhodnutí nemůže vynachválit.

„Nám to přineslo ohromný pocit soutěživosti. Manžel je technik a má technickou představivost, já zase spíš dokážu plánovat a koordinovat. Myslím, že pro každého z nás to přineslo, že jsme si určité myšlenkové pochody dokázali zlepšit,“ dodává Gabriela Tejkalová.

A podobné to podle koordinátorky projektu Jaroslavy Mikulecké bylo i u ostatních účastníků. Ty přitom univerzita rozdělila do dvou skupin a jen jedna skutečně procvičovala kognitivní, tedy poznávací funkce.

„Oni to nevěděli, kdo je ve které skupině. Probíhalo to odděleně, všechno probíhalo stejně a výsledky byly zajímavé. Skutečně se projevil významný rozdíl,“ vysvětluje Jaroslava Mikulecká.

Díky tréninku se mohou senioři cítit lépe v běžném životě

Senioři, kteří prošli tréninkem poznávacích funkcí, měli po třech měsících v testech mnohem lepší výsledky. A jak potvrzuje Jaroslava Mikulecká, takový člověk se pak v běžném životě cítí lépe.

„Když někdo si dokáže třeba zapamatovat více věcí najednou, to je pro seniora docela dobrý pokrok. Anebo když lépe porozumí, tak si dokáže zapamatovat více vět a nemusí se ptát znova.“

Právě s ohledem na výborné výsledky posledního projektu se hradecká univerzita uchází o další. Než se ho podaří spustit, mohou senioři svůj mozek procvičovat sami. Třeba jen tím, že půjdou nakoupit jinou cestou než obvykle, a tím se naučí orientovat v trochu odlišném prostředí.

Václav Plecháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme