Pět nemocnic Pardubického kraje se od července sloučí, rozhodli zastupitelé

Zastupitelé Pardubického kraje schválili fúzi pěti krajských zdravotnických zařízení k 1. červenci. Sloučení pardubické, litomyšlské, svitavské, orlickoústecké a chrudimské nemocnice má přinést úspory v hospodaření nemocnic v řádech desítek miliónů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chrudimská nemocnice

Chrudimská nemocnice | Foto: Ben Skála, CC BY-SA 3.0

Kvůli fúzi kraj také zvýší jejich základní jmění o 250 miliónů korun. Peníze během dvou let vyčerpá z krajského rozpočtu.

Podle hejtmana Martina Netolického se sloučení nemocnic pacientů nedotkne. „Pacient bude chodit do stejné nemocnice tak, jak byl zvyklý. Čili po 1. 7. samozřejmě zůstává pět nemocnic tak, jak je doposud známe. Stejně tak do práce budou dále chodit všichni zaměstnanci, v tomto se vůbec nic nemění,“ vysvětlil.

Hospodaření krajských nemocnic je dlouhodobě ztrátové. V roce 2012 je před bankrotem zachránila dotace hejtmanství. Na takzvaných vyrovnávacích platbách tehdy nemocnice dostaly přes 215 miliónů korun. Výsledky hospodaření za loňský rok zatím nemocnice nezveřejnily.

Iveta Záleská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme