Plzeň chce v kauze vícenákladů na nové divadlo nezávislý posudek od právníků

Plzeňská radnice si v souvislosti s kauzou kolem dostavby nového divadla nechá vypracovat nezávislý právní posudek od advokátní kanceláře. Ten usnadní zastupitelstvu rozhodování o tom, jestli zhotoviteli, firmě Hochtief, zaplatit navíc zhruba 20 milionů korun za zemní práce. Ve hře je pověst projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015. Nové divadlo za téměř miliardu korun je totiž jeho stěžejním bodem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled na stavbu nové budovy divadla v Plzni

Pohled na stavbu nové budovy divadla v Plzni | Foto: Plzeň Evropské hlavní město kultury

Zastupitelstvo se o tom, jestli zaplatit nebo ne, dohaduje už od listopadu. Mezitím se situace vyhrotila odvoláním technického náměstka primátora Petra Runda z ODS, které vedlo až ke krizi v koalici ODS a ČSSD.

Tu se podařilo zažehnat, obě strany se domluvily, že zaplacení víceprací podpoří. Primátor Martin Baxa z ODS svolal mimořádné zastupitelstvo a hned ho zase zrušil, protože sociální demokracie si vše rozmyslela.

Přehrát

00:00 / 00:00

Plzeňská radnice si nechá vypracovat právní posudek v souvislosti s kauzou kolem dostavby nového divadla. Podrobnosti zjišťovala redaktorka Jana Kosová

2. září se má divadlo otevřít a firma Hochtief hrozí, že když se s radnicí nedohodne, může to termín ohrozit. Podle Baxy se musí problém vyřešit co nejdřív.

„Nechci strašit, ale ta situace je v současné době vážná. Já jsem navrhoval na zastupitelstvu 18. února komplexní řešení, které obsahovalo jednak vypořádání se s vícepracemi, ale současně také závazek společnosti Hochtief, že už nebude uplatňovat žádné další vícenáklady od toho data 18. února. To řešení, které dávalo velkou šanci tomu, aby se stavba otevřela 2. září, neprošlo,“ připomněl.

„Takže teď jsou samozřejmě rizika podstatně větší. A to není jenom riziko neotevření divadla 2. září, ale upozorňuji, že na stavbu divadla máme 200milionovou dotaci, která je také vázaná nějakými smluvními podmínkami. Takže zastupitelé se budou muset 13. března rozhodovat s plnou zodpovědností, jaká rizika jednotlivé směry můžou přinést,“ upozornil.

Hochtief: Své nároky nadále považujeme za oprávněné

Rozhodování možná podstatně ovlivní právě nezávislý posudek advokátní kanceláře. Právníci se musí zorientovat v celé řadě dokumentů, dopisů, výkazů a zpráv. Také posoudí stanovisko správce stavby, společnosti Edifice, podle které nejsou požadavky zhotovitele oprávněné. Firma Hochtief s tím pochopitelně nesouhlasí.

„My své nároky nadále považujeme za oprávněné. Podklady dokládající tyto nároky jsme magistrátu předali,“ prohlásil mluvčí Hochtief Michal Talián.

„Dneska už šermujeme různými dopisy a už se to začíná blížit situaci okolo obchodního centra Corso,“ říká náměstek primátora Martin Zrzavecký z ČSSD, podle kterého si zhotovitel nemůže dovolit stavbu zastavit.

„On je v časovém presu a jakékoli zpoždění, které by bylo vyvoláno jeho aktivitami, by pro něj mohlo znamenat fatální důsledky. Termín se totiž blíží a penále je 500 tisíc korun denně,“ připomněl.

To, že se vícenáklady na investiční akci, kterou je novostavba, projednávají v zastupitelstvu, je podle primátora Martina Baxy naprostá novinka. Staví to zastupitele před dosud nepoznané rozhodování.

„Je to takový první případ v investiční historii města Plzně, a proto je zapotřebí hledat na to nějaký právní názor, který nám pomůže v této věci rozhodnout. Už je skutečně nejkrajnější možný čas a rizika s časem narůstají,“ zdůraznil Baxa.

Ve hře je ještě dalších 20 milionů korun, které chce zhotovitel za divadelní technologie. Ty bylo nutné přizpůsobit náročnějším normám. Zastupitelé už sice zaplacení schválili, ale je možné, že se objeví návrh, aby byl jejich verdikt zrušen.

Celkově má stát nové divadlo zhruba 900 milionů korun bez DPH.

Jana Kosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme