Větrné elektrárny u Střížovic nebudou, rozhodli obyvatelé v referendu

Lidé ve Střížovicích na Plzeňsku v referendu odmítli plánovanou stavbu obřích větrných elektráren. Šest až dvousetmetrových stožárů chtěla necelý kilometr od obce postavit německá firma Ostwind. O lidové hlasování byl velký zájem, zúčastnilo se ho téměř 83 % oprávněných voličů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

větrné elektrárny

větrné elektrárny | Foto: Eva Odstrčilová

Proti vytýčení pozemků pro větrníky v územním plánu se postavilo 136 lidí, pro 119.

„Přijde mi to monstrózní. Navíc to opravdu ruší, slyšela jsem to,“ vysvětluje Marie Grimmová, proč se v referendu vyjádřila proti stavbě.

Střížovicím prý mohl projekt přinést potřebné peníze na vodovod a kanalizaci. Pro větrníky hlasoval Václav Houdek. „Aby v obci něco bylo. Mluvíme o kanalizaci, čističky nejsou hotové,“ stěžuje si Houdek.

Podle starosty Jiřího Fejfara z České strany národně socialistické je referendum platné a závazné. „Projekt plochy pro větrné elektrárny se zastavuje,“ potvrdil Fejfar.

V konec projektu doufají i odpůrci větrníků z Občanského sdružení Střížovice pro život.

„Starosta by měl dodržet své slovo a nezahrnout větrné elektrárny do územního plánu, čímž by měl ovlivnit rozhodování kraje,“ říká za sdružení Barbora Ottová.

Monika Červená, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme