EU přeruší kvůli Ukrajině jednání s Ruskem o bezvízovém styku, G8 ruší přípravy na summit v Soči

Evropská unie kvůli ruské intervenci na Ukrajině přeruší jednání s Ruskem o bezvízovém styku. Podle diplomatického zdroje Českého rozhlasu to má být jeden ze závěrů dnešní mimořádné schůzky ministrů zahraničí zemí unie v Bruselu. Ministři prý také zruší plánovaný summit mezi osmadvacítkou a Ruskem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruské armádní vozidlo na Krymu

Ruské armádní vozidlo na Krymu | Zdroj: Reuters

Možnost jezdit do zemí unie bez víz už dlouho patří k hlavním ruským požadavkům. Podle diplomatického zdroje ale teď ministři zahraničí kvůli ruské intervenci tato jednání odloží na neurčito.

Na možnost zastavení jednání o bezvízovém styku upozornil také ministr zahraničí Lubomír Zaorálek z ČSSD. Poukázal přitom na výroky ruských představitelů, že je Rusko připraveno tvrdě zasáhnout na obranu práv svých občanů kdekoli ve světě.

„Pokud to znamená, že usídlování ruských občanů představuje takovéto riziko pro země, které je mají, tak je otázka, jak je možné bezvízový styk podpořit,“ řekl Zaorálek.

Vývoj na Ukrajině by podle Sobotky neměl ohrozit zásobování Česka plynem

Číst článek

Dá se také očekávat, že Evropská unie ruskou vojenskou akci na Ukrajině označí za porušení mezinárodního práva a vyzve k jejímu ukončení. O sankcích vůči Rusku nebo jeho některým představitelům ministři podle našeho zdroje nejspíš diskutovat nebudou.

Summit G8 v Soči asi nebude

Státy skupiny osmi nejvyspělejších zemí světa oznámily, že zruší přípravy na chystaný summit v Soči. Ten se měl v Rusku uskutečnit v červnu.

Takzvaná G8 spolu s nejvyššími představiteli Evropské unie v prohlášení odsoudila porušení ukrajinské suverenity. Současně vyzvala Rusko k řešení konfliktu prostřednictvím jednání místo použití síly.

Představitelé Kanady, Francie, Německa, Itálie, Japonska, Británie a Spojených států také podpořili snahu Ukrajiny získat finanční pomoc od Mezinárodního měnového fondu a zahájit ekonomické reformy.

Rusko a Ukrajina - srovnání základních údajů o ekonomice a ozbrojených silách | Foto: ČTK

Igor Maňour, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme