ČR zaostává ve svozu a recyklaci odpadů, situaci by měla zlepšit konkurence v oboru

Na český trh se chystá německá společnost Interseroh. V zemi chce vybudovat vlastní systém sběru plastů, skla nebo kartonů. Padnout by tak měl jeden z posledních monopolů v Česku. Dosud se o sběr recyklovatelného odpadu stará firma Eko-kom. Systém funguje už od roku 1997.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tříděný odpad, kontejner, recyklace (ilustrační foto)

Tříděný odpad, kontejner, recyklace (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Asi 20 tisíc firem, které obchodují s baleným zbožím, například obchodní řetězce, výrobci elektroniky nebo potravin, mají ze zákona povinnost zajistit také zpětný odběr obalů. Platí za to dohromady Eko-komu zhruba 1,5 miliardy korun.

Společnost pak peníze přerozdělí obcím a odpadovým firmám za svoz kontejnerů s odpady. Podle Hospodářských novin se ale objevují na Eko-kom stížnosti. Hlavně proto, že nikdo nevidí do jejího hospodaření, a tak není jasné, jestli to přerozdělování peněz je v pořádku.

Německá společnost Interseroh je nadnárodní firma v oboru odpadového hospodářství, její roční obrat se pohybuje okolo tří miliard eur a má 200 dceřiných společností a firem s kapitálovou účastí.

V České republice už založila pobočku a v nejbližší době se chystá požádat ministerstvo životního prostředí o licenci na svoz a recyklaci odpadů.

Konkurence je pro všechny výhodnější

Firma by postupovala podobně jako Eko-kom, dokonce by využívala i stávající kontejnery. Těch je po Česku asi 230 tisíc, ale jen pětina patří Eko-komu. Interseroh ale staví na tom, že i v tomto oboru je konkurence pro všechny strany výhodnější než monopolní postavení.

Upozorňuje, že také v Německu fungoval monopol jednoho systému, soutěžní prostředí tam vzniklo před deseti lety a během této doby se náklady na sběr a recyklaci údajně snížily na polovinu. Ušetřily firmy, které celý systém platí, a vyplatilo se to obcím a zvýšila se i míra recyklace.

Podobné zkušenosti mají na Slovensku, kde také firmy za recyklaci platí méně, než je to v případě monopolního Eko-komu v Česku.

Podle údajů ekologického hnutí Duha Česko recykluje pouze asi čtvrtinu komunálního odpadu. Německo ale i jiné země využívají více než polovinu.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme