Ministr Stropnický podporuje zrušení vojenského újezdu Brdy

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) je pro rušení vojenského újezdu Brdy na Berounsku. Řekl to po jednání se zástupci obcí a vedení Plzeňského a Středočeského kraje. Zrušení připravují už 2,5 roku ministerstva obrany, vnitra a životního prostředí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Náčelník generálního štábu Petr Pavel a ministr obrany Martin Stropnický  na návštěvě vojenského újedu Brdy

Náčelník generálního štábu Petr Pavel a ministr obrany Martin Stropnický na návštěvě vojenského újedu Brdy | Zdroj: ČTK

Návrh počítá s rozdělením katastrů mezi obce obou krajů, tedy s návratem k historickým hranicím krajů i obcí před vznikem vojenského prostoru. Celá oblast se má k 1. lednu 2016 stát chráněnou krajinnou oblastí (CHKO).

Zatímco Plzeňský kraj to podporuje, Středočeský kraj chce naopak újezd zachovat a o jeho transformaci dále jednat. Ministr Stropnický chce ale návrh, který už schválila Nečasova i Rusnokova vláda, obhájit v prvním čtení na březnové schůzi Sněmovny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Důvody nesouhlasu s rušením vojenského újezdu Brdy přiblížil starosta Křešína Miloslav Mudra

Podle stanovisek, která dnes od jednotlivých stran zazněla, se nezdá, že by v celé věci nastal nějaký zlom nebo posun.

Středočeský hejtman Josef Řihák (ČSSD) byl od počátku - tehdy ještě jako starosta Příbrami - k celé myšlence velmi skeptický. I dnes zopakoval, že podle jeho názoru je rušení vojenského újezdu Brdy zbytečné, šité horkou jehlou.

Armáda podle jeho názoru nestihne lesy vyčistit od munice, navíc hejtman Řihák jako zástupce Středočeského kraje rozporuje historickou hranici a tvrdí, že pokud se újezd Brdy stane CHKO, měl by být celý ve správě Středočeského a ne Plzeňského kraje. S tím ale zase nesouhlasí Plzeňský kraj, který si nárokuje zhruba tři čtvrtiny chráněné krajinné oblasti.

Vojenský prostor | Foto: Lukáš Milota

Armáda se rozhodla vojenský újezd v Brdech zrušit kvůli problematickému využití oblasti. Podle ministerstva obrany hluboké lesy neumožňují plnohodnotné cvičení vojáků. Navíc, počet vojáků proti minulým letům významně klesl, takže armádu údržba takto rozsáhlé oblasti zbytečně zatěžuje. Ročně jde zhruba o 70 milionů.

Starosta Křešína Miloslav Mudra ale namítá, že dotčené obce přes sliby ministerstva obrany nikdy nedostaly žádnou ekonomickou analýzu: „Armáda tvrdí, že chce šetřit, a to, že se bude prostor čistit za 1,5 až 2 miliardy, není šetření.“

„A za druhé, dneska už armáda přiznává, že není schopná to dokonale vyčistit, a pustí tam tedy lidi na turistiku? Umíte si představit, že se tam najde - teď, před dobou, kdy se začíná čistit - až tři tisíce nevystřelených nábojů ročně?“ řekl ve vysílání Radiožurnálu starosta Křešína.

Vojenský újezd Brdy na Příbramsku (Jince) | Zdroj: ČTK

Petr Kološ, mta, Petra Hosenseidlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme