V Zemanově fondu už je přes milion korun, zřejmě půjdou na nákup státních dluhopisů

V Nadačním fondu prezidenta Miloše Zemana na umazání státního dluhu už je přes jeden milion a sto osmdesát tisíc korun. To je suma, při které už by měl mít fond jasno, co s penězi udělá. Šestičlenná správní rada, ve které je kromě hlavy státu také expremiér a člen bankovní rady Jiří Rusnok, o jejich využití rozhodne v nejbližších dnech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman | Foto: Michal Doležal | Zdroj: ČTK

„Platí původní příslib, že po překročení částky jeden milion korun, bude tato suma využita pro nákup státních dluhopisů. V nejbližší době se uskuteční setkání jak s drobnými přispěvateli do nadačního fondu, tak s těmi většími,“ potvrzuje prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

„Na duben se plánuje velká společenská akce na podporu nadačního fondu. V mezidobí se sejde správní rada, která rozhodne o dalším postupu při nákupu státních dluhopisů,“ dodává.

Podle ředitelky analytické společnosti Next Finance Markéty Šichtařové není nákup dluhopisů na umoření státního dluhu nejlepším řešením. Státu dluh zůstane a navíc vyplatí fondu úrok:

„Kdyby místo toho byly peníze použity na vykoupení státního dluhu, kdyby byly převedeny přímo do rozpočtu, například tím způsobem, že by v příštím období během několika dalších týdnů nebylo vydáno tolik státních pokladničních poukázek, jako se plánuje, potom by se veřejný dluh dále nenavyšoval a nebylo by potřeba kvůli tomu vydávat další dluhopisy a platit další úroky.“

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme