Zeman: Sankce proti Rusku kvůli situaci na Ukrajině k ničemu nepovedou

Český prezident Miloš Zeman odmítá uvalení sankcí na Rusko kvůli jeho vojenské intervenci na Ukrajině. Upřednostňuje ekonomické působení, výměnu studentů i turistiku. Jako příklad nefunkčích sankcí uvedl americké proti Kubě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podle prezidenta Miloše Zemana by případné sankce proti Rusku k ničemu nevedly

Podle prezidenta Miloše Zemana by případné sankce proti Rusku k ničemu nevedly | Zdroj: ČTK

Vnitřní diplomatické působení je podle Zemana: „Když obchodujete, máte výměnu turistů nebo výměnu studentů. Prostě naopak, kdy do té země proniknete co nejintenzivněji. To může vést i k rozkladu diktátorského nebo autokratického režimu,“ uvedl český prezident.

Úspěšnost sankcí Zeman ilustroval na příkladu amerických sankcí proti Kubě. „A na příkladě Fidela Castra vidíte, že sankce k žádnému rozumnému výsledku nevedou," řekl Zeman.

Svět chystá pomoc Ukrajině. USA pošle experty i peníze, NATO bude jednat s Ruskem

Číst článek

Vyjádřil se také ke slovům ruského prezidenta Vladimira Putina, který akci svých vojsk označil za humanitární misi s cílem pomoci ohroženým ruským občanům na Krymu.

Zeman v té souvislosti zmínil "humanitární bombardování" bývalé Jugoslávie, které podle něj příliš humanitární nebylo.

„Vzpomínám si na humanitární bombardování Jugoslávie. A když jsem pak přijel do Bělehradu, tak moc humanitárně nevypadalo, protože jsem tam viděl zbořenou nemocnici,“ řekl novinářům v pražském Karolinu.

ČTK, Alžběta Havlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme