Krymské úřady odmítají jednání s vládou v Kyjevě, trvají na referendu

Podle krymských úřadů není nová ukrajinská vláda legitimní. O budoucnosti poloostrova s ní proto jednat nebudou. Prohlásil to krymský proruský premiér Sergej Aksjonov, podle kterého tak o budoucím postavení poloostrova rozhodnou sami jeho obyvatelé v referendu 30. března. Kyjev tento postup neuznává, na dění na Krymu ale nemá kvůli ruské okupaci prakticky žádný vliv.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský voják před namalovanou ukrajinskou vlajkou (ilustrační foto)

Ruský voják před namalovanou ukrajinskou vlajkou (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

„Jsou to samozvanci, kteří k moci přišli násilím. My rozhodneme demokraticky, zda chceme být součástí Ukrajiny a v jaké formě," říká jeden z členů proruské krymské domobrany.

Ta spolu s ruskými vojáky patroluje u obklíčených ukrajinských základen a chce zajistit i hladký průběh referenda, které má podle krymského premiéra rozhodnout o případném odtržení poloostrova.

Jak dlouho zde ale zůstanou ruští vojáci, to Aksjonov odmítá říci. Kyjev je označuje za okupační jednotky a tvrzení prezidenta Putina o tom, že jde pouze o příslušníky černomořské flotily nebo členy místní domobrany, zcela odmítá.

Naopak jsou prý mezi nimi i tisíce vojáků z dalších koutů Ruska, včetně výsadkové brigády z Uljanovska, brigády speciálních sil z Krasnodaru či čečenského praporu Východ.

Obamovo řešení pro Krym: stažení ruských jednotek a vyslání pozorovatelů

Číst článek

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme