Mám ke klukům obrovský respekt, přiznává trenér sledge hokejistů Jiří Bříza

Čeští sledge hokejisté mají na paralympiádě za sebou dva zápasy. V úvodním duelu s Nory prohráli po samostatných nájezdech, poté na nájezdy porazili Švédsko. To vše pod vedením trenéra Jiřího Břízy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trenér české sledge hokejové reprezentace trenér Jiří Bříza

Trenér české sledge hokejové reprezentace trenér Jiří Bříza | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

Se sledge hokejem se Jiří Bříza poprvé seznámil v Severní Americe. Díky své zálibě spojené s cestováním.

"Protože se celý život věnuji hokeji, tak i tam jsem s přáteli chodil zahrát si večerní hobby hokej. Tehdy jsem poprvé viděl sledge hokejisty nastupovat na led a hodně mě to zaujalo. Hned jsem se účastnil jejich tréninků a zápasů jako rozhodčí," vysvětloval.

Přehrát

00:00 / 00:00

S trenérem sledge hokejové reprezentace Jiřím Břízou natáčel přímo v Soči Pavel Petr

Po návratu domů se nestačil divit. Zlákal ho plakát s pozvánkou na ligový duel mezi Studénkou a Spartou a vydal se do hlediště.

"Studénka tehdy hledala trenéra, neváhal jsem ani minutku. Během let jsem poznával kluky a sport samotný, začal se o něj zajímat a studovat ho, a tak jsem se přiblížil k reprezentaci," vzpomínal Jiří Bříza.

Sledge hokej není klasickým sportem. Každý, kdo ho hraje, zaslouží uznání. A respekt zároveň. Handicapovaným sportovcům dává do života novou motivaci.

"Mám obrovský respekt už jen k tomu, že dokážou předvádět týmovou hru ve hře, jako je sledge hokej. Kluci ve svém životě museli bojovat úplně s jiným příběhem a teď jsou na ledě, kde se měří s hráči Kanady, Ruska a Ameriky, s borci, kteří před úrazem možná hráli hokej, možná byli sportovci, a jsou vybaveni pro jakoukoliv činnost v handicapovaném světě."

Lidé by se divili, jak na tréninku dřeme, říká sledge hokejový reprezentant Kvoch

Číst článek

Respekt musí jít stranou v kabině. Tam už pro něj, při požadavcích na dodržování pravidel a výkonů jednotlivých hráčů, není místo.

"Mám v sobě neustále dva protipóly, kdy musím hráči vynadat za nesplněnou roli na ledě, přitom jsem si na vlastní kůži vyzkoušel, jaké to je sednout si do sáněk a ujet jednu šířku tam a zpět. Vypotil jsem litr potu a strávil tam 15 minut. Tehdy jsem si uvědomil, co po hráčích na tréninku vlastně žádám, kolik vše stojí úsilí a práce," přiznal Bříza, že není vždy lehké zachovat si ten správný profesní odstup.

Reprezentaci svědčí kvalitní ligová soutěž

Národní mužstvo má v Soči věkový průměr šestatřicet let. V kádru jsou hráči dvou generací. Nejstaršímu je devětačtyřicet, nejmladšímu o čtvrt století méně. Prý ale není těžké dát tým dohromady.

"Jsou delší dobu pohromadě a máme taky opravdu dobrou ligu a systém. Kluci se navzájem poznávají a sehrávají několik turnajů. Starší předávají zkušenosti mladším, mladší zase přidávají dravost a zdravou energii," doplnil kouč české sledge hokejové reprezentace Jiří Bříza před závěrečným utkáním základní skupiny paralympijského turnaje.

V úterním večeru mužstvo čeká nejtěžší možný soupeř - Kanada.

Pavel Petr, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme