S odvykáním kouření pomáhají nově i lékárny. V Praze je těchto poraden jedenáct

Kuřáci, kteří chtějí s cigaretami nadobro přestat, se mohou obrátit i na poradenská centra přímo v lékárnách. Speciálně vyškolení lékárníci vytvoří pro pacienta během krátké konzultace individuální plán na odvykání kouření a naplánují sérii dalších setkání. V Praze je těchto poraden už jedenáct.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cigarety, kouření, tabák (ilustrační foto)

Cigarety, kouření, tabák (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Jak ale potvrzují sami lékárníci, zásadní je odhodlání a přesvědčení pacienta.

Paní Eva kouří už skoro 15 let. „Už vidím i tu vizi, jak přestanu kouřit. Můj partner přestal kouřit z ničeho nic, jen tak. Tak si říkám, že i já to dokážu,“ uvažuje.

Rozhodla se proto navštívit jedno z pražských poradenských center pro odvykání kouření, které sídlí v lékárně v IKEMu. Kuřákům tam s odvykáním pomáhá speciálně vyškolená lékárnice Petra Petrášová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poradnu v lékárně navštívila i redaktorka Veronika Štefanová

„Jestli se to podaří, nebo nepodaří, nezáleží samozřejmě jenom na nás, ale hlavně na pacientovi jako takovém. Odnaučit se kouřit musí chtít hlavně on. V poslední době jsme zaznamenali vyšší počet pacientů, kteří by měli zájem,“ upozorňuje.

Poradenská centra začala z iniciativy České lékárnické komory vznikat letos v zimě po celé České republice. Průzkumy totiž ukazují, že pacienti jsou v léčbě úspěšnější, pokud jim někdo pomáhá. V takovém případě se prý závislosti na tabáku zbaví více než 40 procent lidí.

Léky předepisuje lékař

Lékárníci a lékárnice, které poradenské služby poskytují, museli absolvovat speciální školení pod záštitou České lékárnické komory a Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku. Léky, které v případě těžší závislosti pacientovi doporučí, musí ale předepsat lékař.

„Může tam být nějaká genetická predispozice, ale je to samozřejmě o tom, že v mozku jsou určité receptory, které se zmnožují, když člověk kouří. Těch receptorů máme několik druhů, ale jen některé jsou schopny přestat kouřit bez ničeho,“ vysvětluje Petrášová.

Kuřáci si za krabičku cigaret opět připlatí, tentokrát kvůli slabší koruně

Číst článek

Pacienta mohou lékárníci také poslat do centra odvykání kouření. Tam se mu potom věnují specialisté z řad doktorů.

„Mám celkem fajn pocit takového odhodlání do budoucnosti. Myslím si, že by to mohlo vyjít,“ hodnotí první konzultaci paní Eva.

Kuřáci, kteří se rozhodnou vyhledat pomoc v některém z pražských poradenských center pro odvykání kouření, poznají příslušnou lékárnu podle zeleného piktogramu.

Kouření způsobuje poškození orgánů | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme