Skokani na lyžích přebírají americkou náturu. I proto chtějí na MS v letech medaili

Orli, právě tak říkají svým skokanům na lyžích Němci anebo Rakušané. V češtině je tak spíše neoznačujeme, ale ono to vypadá, že by se právě v takové dravce mohli čeští reprezentanti proměnit. Tedy aspoň od čtvrtka do neděle, kdy budou závodit v Harrachově na mistrovství světa v letech na lyžích. Právě tam totiž chtějí vybojovat medaili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Závod SP ve skocích na lyžích, oficiální trénink  v Harrachově, Roman Koudelka

Závod SP ve skocích na lyžích, oficiální trénink v Harrachově, Roman Koudelka | Zdroj: ČTK

Čeští skokani medaili skutečně chtějí. Dokonce za ni mají slíbenou i výhru jeden milion korun pro tým. Ale slíbené finance by například pro Romana Koudelku byly spíše jen příjemným bonusem. Nechtěl ani dumat, kolik by zbylo přímo na něj.

"Záleží, kolik si vezme David a ostatní," narážel Koudelka s úsměvem na reprezentačního trenéra Davida Jiroutka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čeští letci na lyžích chtějí na MS v Harrachově vybojovat medaili v soutěži družstev

Také Jiroutek věří, že Češi nevyjdou v Harrachově medailově naprázdno. Ale kteří by to měli být, už nesdělil. "Chceš slyšet rodné číslo? Věřím, že o medaili opravdu budeme bojovat, že jen tak neplácáme do větru."

Své největší šance domácí reprezentanti vidí v závodě družstev.

"Nemá smysl říkat, že nejedeme pro medaili, mluvím tedy o soutěži týmů. V závodě jednotlivců nepředpokládám, že by to tam padlo. Stát se ale může všechno, navíc v Harrachově," říká Roman Koudelka, který byl na Světovém poháru v letech v Harrachově i třetí.

Snowboardistka Eva Samková má po pádu ve Švýcarsku zlomený kotník

Číst článek

Jen z toho se ale vycházet nedá. Z aktuální formy a z pohledu, jak se přestává dařit soupeřům, už ano. "My jsme šli z hnoje nahoru, takže jsme úplně v jiné situaci než ostatní," myslí si David Jiroutek.

Skákat se bude navíc v Harrachově, tedy v důvěrně známém prostředí, nad českými vlajkami a s podporou rodin a kamarádů. Tým je navíc vyrovnaný a kvalitní a má chuť na pořádný úspěch.

Jiroutek svěřencům vštěpuje americkou mentalitu

"Hlavy českých lidí nejsou hlavy americké, které to mají tak, že chtějí byt nejlepší. Naši kluci se do modu výhry či medaile těžko přecvakávají," vysvětluje David Jiroutek.

Ale povedlo se to, u jeho svěřenců tento zásadní zlom nastal. Skokani se dokonce ani nebojí, že po případném neúspěchu jim veřejnost jejich medailové výroky vrátí s úroky zpátky.

"Nikdy medaili neměli a teď to prohlašují… Lidé, co tahle uvažují, se určitě najdou. My ale nemůžeme říct, že si jdeme pro šesté místo, to by bylo málo. Neříkám, že medaili uděláme, ale jsme k ní blíže, než jsme kdy byli," nepřipravuje si výmluvy Antonín Hájek.

Tomáš Kohout, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme