Stál sice tři miliony, ale sníh v Harrachově je. MS v letech může začít

Větru a dešti sice člověk poručit neumí, ale sníh vyrobí i při teplotách vysoko nad nulou. Tento úkaz je k vidění v Harrachově, na mamutím můstku. A jen díky moderním technologiím a miliónům korun tam dnes může začít kvalifikací mistrovství světa v letech na lyžích.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stráně jsou hnědozelené, ale můstek a jeho dopad bílý. V Harrachově se létat bude

Stráně jsou hnědozelené, ale můstek a jeho dopad bílý. V Harrachově se létat bude | Foto: Tomáš Kohout | Zdroj: Český rozhlas

Připravený bílý dopad odráží světlo, okolní hnědozelené stráně jsou temné. Důkaz toho, že aspoň na harrachovském mamutím můstku sníh je. A že zatím drží a že snad zůstane aspoň do neděle.

"Kdybychom měli týden, tak bych měl obavy. Máme jen pět dní, takže to budeme muset zvládnout, to je dobré, to je pozitivní na tom," říká Rostislav Jozífek, šéf organizačího výboru mistrovství světa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sníh v Harrachově vyráběli organizátoři MS i před očima Tomáše Kohouta

V nadsázce také pronesl, že kdykoliv se v posledních teplých dnech podíval na nebe, stálo to pořadatele několik set tisíc korun.

"Udělali jsme sněhu dost, ale samozřejmě to velmi teplé počasí nám pořád trošku komplikuje život, protože nám sníh zespodu odtéká. To vám roztaje a už neexistuje technologie, jak to vrátit zpátky. Leda koupit zase nový dusík nebo nový škrábaný led. Nicméně se má trochu ochladit, takže to udržíme do neděle," věří Jozífek.

Bylo toho dost, co museli oganizátoři zajistit, aby bylo aspoň minimum potřebného sněhu. A ještě více museli zaplatit. O dost více, než čekali...

"Říkal jsem si, že to zvládneme jen za minimální náklady, dvě stě, tři sta tisíc korun za technický sníh. Zbytek by byl přírodní a jenom bychom to 'utahovali' celou sezónu. To padlo. Rozdíl je obrovský. Celková suma za tu úpravu bude dělat tři miliony korun," vysvětluje Rostislav Jozífek.

Teď už zbývá jen pár drobností, aby byl světový šampionát v letech úspěšný. Aby nefoukalo, aby lidi přišli a chovali se slušně a aby se co nejvíce dařilo českým reprezentantům. A to už v dnešní kvalifikaci, která začne v 17 hodin.

Tomáš Kohout, Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme