V Srbsku začaly předčasné parlamentní volby, favoritem je strana současného vicepremiéra

Srbové po necelých dvou letech znovu volí zástupce do parlamentu. Favoritem je Srbská pokroková strana současného vicepremiéra Aleksandra Vučiče. Zemi trápí vysoká nezaměstnanost a špatný stav ekonomiky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jedním z hlavních témat voleb byl boj proti korupci

Jedním z hlavních témat voleb byl boj proti korupci | Zdroj: ČTK

Volby Srbsku vyhlásil prezident Nikolič po dohodě se členy vládní koalice, Srbskou pokrokovou stranou, ze které sám pochází, a Srbskou socialistickou stranou. Stalo se tak poté, co země po letech čekání zahájila vstupní rozhovory s Evropskou unií.

Současná vláda neuspěla v reformách a oživení ekonomiky. Po dvou letech proto potřebuje potvrdit mandát. Hlavním tématem voleb je boj s korupcí a organizovanou kriminalitou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Volby sleduje přímo v Bělehradě zpravodaj Alexander Tolčinský

Řešit se bude i nezaměstnanost. Bez práce je podle oficiálních statistik 30 procent občanů. Tento údaj je prý ale velmi podhodnocený.

Pro Srbskou pokrokovou stranu se podle průzkumů může vyslovit až 45 procent hlasujících. Její dosavadní koaliční partner – Socialistická strana Srbska má v průzkumech 15 procent příznivců.

Opoziční strany jsou slabé a rozdělené. Hlavní otázkou tak je, zda nejsilnější Srbská pokroková strana dosáhne sama na nadpoloviční většinu mandátů.

Podle odhadů se k urnám dostaví okolo čtyř milionů hlasujících, tedy zhruba 60 procent občanů s volebním právem. Předběžné výsledky se čekají ještě dnes večer.

Alexander Tolčinský, Igor Maňour, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme